Ιδιαίτερη άνθηση γνωρίζει τα τελευταία χρόνια στο νομό Χανίων η λαθροθηρία και το εμπόριο θηραμάτων, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Χαράλαμπος Μαρινάκης.

Στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών είναι κυρίως οι λαγοί και τα αγρίμια, το κρέας των οποίων πωλείται στη συνέχεια στην «μαύρη αγορά» προς 70 ευρώ το κιλό.

Η λαθροθηρία έχει λάβει –σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη- ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι –ενώ τυπικά σήμερα ανοίγει η κυνηγετική περίοδος- χθες το βράδυ η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή συνέλαβε τέσσερις λαθροθήρες στο Θέρισο.

Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Χανίων κατήγγειλε ότι ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Θερίσου πρωταγωνιστές στη λαθροθηρία είναι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μάλιστα πέρυσι στις 26 Δεκεμβρίου είχαν προξενήσει δολιοφθορές κόβοντας τα λάστιχα των αμαξιών οκτώ κυνηγών.

Στο μεταξύ σήμερα 20 Αυγούστου, άνοιξε και επισήμως «η αυλαία» της φετινής κυνηγετικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 29 Φεβρουαρίου.

Φέτος ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις που ίσχυαν και πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρυθμιστική διάταξη μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου επιτρέπεται το κυνήγι μόνο στις ζώνες διάβασης δενδρόβιων και εδαφόβιων πουλιών

Όμως από τις 15 Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται το κυνήγι και υδρόβιων – παρυδάτιων πουλιών καθώς επίσης και του λαγού και του πετροκούναβου υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.Όπως αναφέρεται στην απόφαση η χρησιμοποίηση σκυλιών στο κυνήγι επιτρέπεται από 15-9-2011 μέχρι και 10-1-2012, μόνο για τρεις (3) μέρες την εβδομάδα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού.

Να σημειωθεί πως το κυνήγι όλων των ζώων που επιτρέπεται με την συγκεκριμένη απόφαση, «απαγορεύεται στους κατοικημένους χώρους, στις καμένες εκτάσεις, τις ασυγκόμιστες γεωργικές καλλιέργειες, ατρύγητα αμπέλια, οπωρώνες, στύλους ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ.Επίσης στα μόνιμα Καταφύγια Άγριας Ζωής, σε εκτροφεία θηραμάτων, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του ΥΠ. Πολιτισμού, σε περιοχές που ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένου χρόνου, καθώς και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές και σε ακτίνα 250 μέτρων από την τελευταία κατοικία πόλεως και οικισμών και 150 μέτρα γύρω από μεμονωμένες κατοικίες.

Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Κατά τη διάρκεια κυνηγίου λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.».

nea tv.gr - Β.Κ.