Στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:30 στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στο Σελί Αμιρών, με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Το Πνευματικό Κέντρο Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» με τη συνεργασία του Σωματείου Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης», τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, και του δήμου Βιάννου,  οργανώνει συναυλία με τίτλο «Συναυλία για τους Μικρούς Ήρωες», με την οποία τιμάται η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά και όσων επέζησαν απ΄ αυτό στα μετ΄ έπειτα δύσκολα χρόνια. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:30 στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στο Σελί Αμιρών.

Σύμφωνα με τον οργανωτή, «πρόκειται για μια καλλιτεχνική σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, που τελεί υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη (καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), με τις Νεανικές Χορωδίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου και του Δήμου Ηρακλείου, την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως, οι φωνές νέων ανθρώπων ενώνονται με σπουδαίους δημιουργούς και φωτισμένους δασκάλους, σ΄ ένα και μόνο στόχο: να καταστεί σαφές ένα πανανθρώπινο μήνυμα Ειρήνης και Ανθρωπισμού και η «Κοσμοπλάστρα Μουσική» του ποιητή Κ. Παλαμά «ν΄ αναστήσει την Αγάπη, την Πατρίδα και τη Δημιουργία», για να γιατρέψει την ψυχή του ανθρώπου από τα δεινά των πολέμων».

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και εντάσσεται στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της Επετείου των 74 χρόνων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, όπου θα παραστεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Αντί ηρωικό», με την ηθοποιό και χορεύτρια Ελευθερία Κόμη, αφιερωμένο στα παιδιά – θύματα των πολέμων και συναυλία σε δύο μέρη, όπου η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου, με τη διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου και εξάρχοντα τον Δημήτρη Χανδράκη, θα παρουσιάσει πρόγραμμα έργων από το ποικίλο ρεπερτόριό της, όπως: κονσέρτο για 2 βιολιά του J.S.Bach, έργο για βιολί και ορχήστρα του E.Bloch – Nigun, τρία έργα του Σωκράτη Σινόπουλου για λύρα και ορχήστρα, το μοιρολόι «το δάκρυ του Ψηλορείτη» του Νίκου Πλατύραχου για χορωδία και σόλο τραγούδι, Μάνου Χατζιδάκι μελοποιημένα αποσπάσματα από το έργο του Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» για χορωδία και σολίστ, ριζίτικα τραγούδια με σόλο λαγούτο και τον Ύμνο της Βιάννου του Ευριπίδη Πλαγιωτάκη. Σολίστ στη λύρα ο Σωκράτης Σινόπουλος, στο βιολί ο Γιάννης Πετράκης, στο λαγούτο ο Μιχάλης Σταυρακάκης, στο τραγούδι ο Γιάννης Ιδομενέως. Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιαστεί το ανέκδοτο έργο του συνθέτη της Ελληνικής Οπερέτας Στάθη Μάστορα, με τίτλο «Καθένας με την Τύχη του», που εκτελέστηκε από τους ναζί στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943, αρνούμενος να δεχτεί χάρη για τη ζωή του. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει ο οργανωτής, τιμάται η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και κυρίως των μικρών παιδιών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές. Το Πνευματικό Κέντρο Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» ευχαριστεί θερμά τα παιδιά του συνθέτη, Ρίτα και Μιχάλη Μάστορα, που έδωσαν την άδεια να παρουσιαστεί, στην συναυλία σε πανελλήνια πρώτη εκτέλεση, το ανέκδοτο αυτό έργο, που μαζί με άλλα σημαντικά έργα διασώθηκε από τη μητέρα τους, αμέσως μετά την εκτέλεση του πατέρα τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook