Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι). 

Ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την προβολή του εξαιρετικού ντοκυμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη – η Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης», διάρκειας 87΄,  τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι). 

Πώς ήταν η Σµύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα; Πώς ζούσαν οι ‘Ελληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Γιατί ήταν τόσο µοναδικό αυτό το κοσµοπολίτικο λιµάνι της Μεσογείου, που ακόµη και σήµερα συνδέεται στη µνήµη µας µε τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέµβρη του 1922;

Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, ξεδιπλώνουν µια συναρπαστική ιστορία σε µια ταινία ντοκιµαντέρ για τη Σμύρνη από το 1900 έως το 1922, με άγνωστο οπτικό υλικό από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία. Σπάνιο φωτογραφικό και φιλµικό υλικό που σταχυολογήθηκε και συντηρήθηκε προσεκτικά από τη µη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρωτέας» στην Αµερική και στην Ευρώπη, παρουσιάζεται σε αυτό το ακαδημαϊκό, επεξηγηματικό και άρτιας παραγωγής αγγλόφωνο ιστορικό ντοκιμαντέρ (προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους), το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο του 2012 και προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία για τρεις μήνες φτάνοντας στους σχεδόν 50.000 θεατές.

Το ντοκυμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί παρουσιάζονται άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. 

Η εκδήλωση είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον κόσμο που χάθηκε και ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του, το φοβερό Σεπτέμβρη του 1922.

Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook