To υπερσύγχρονο μηχάνημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, υπολειτουργεί, γιατί βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά και γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Μπορεί ο γραμμικός επιταχυντής για τους καρκινοπαθείς, να έφτασε στο ΠΑΓΝΗ πριν από δύο μήνες, όμως αντί να μειώσει τη λίστα αναμονής την αύξησε.

To υπερσύγχρονο μηχάνημα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τοποθετήθηκε στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, υπολειτουργεί, όχι μόνο γιατί το νέο μηχάνημα βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά και γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα προσωπικό από το Βενιζέλειο να κάνει βάρδιες στο ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομέων ΠΑΓΝΗ αναφέρεται:

“Δεν πρόλαβαν να γίνουν τα εγκαίνια του γραμμικού επιταχυντή  από τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου από τον αναπληρωτή υπουργό υγείας και φανερώθηκε σε όλη του την έκταση η διαχρονική αιτία των προβλημάτων καθώς και οι αντιφάσεις του ίδιου του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας. Ενώ σε όλους τους τόνους η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο υγείας πανηγυρίζουν κάθε τόσο για τη δήθεν αντιστροφή της πορείας αποδιοργάνωσης συνειδητής εγκατάλειψης,  η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Την ώρα που ο καρκίνος είναι η 2η αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον κόσμο. Η συχνότητα επίπτωσης του καρκίνου στην Ελλάδα είναι 346 ανά 100.000 πληθυσμό ανά χρόνο. Έχουμε αύξηση του πληθυσμού που νοσεί, ταυτόχρονα υπάρχει υποβάθμιση των δημόσιων δομών, υποστελέχωση, ανεπαρκής εξοπλισμός, περικοπές στις παροχές κλπ., ως αποτέλεσμα της μόνιμης κρατικής υποχρηματοδότησης.

Οι χρονίως πάσχοντες ασθενείς καλούνται να πληρώσουν αύξηση στη συμμετοχή τους στα φάρμακα έως και 25%. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας οι ασθενείς οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία με 0% συμμετοχή, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς και όσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας πλέον πληρώνουν σε όλα τα φάρμακα, εκτός από αυτά της βασικής τους θεραπείας, συμμετοχή 25%.

Η κάλυψη των ογκολογικών ασθενών με ότι πιο σύγχρονο μηχάνημα και φάρμακο είναι αναγκαία, αλλά αυτό για να έχει ουσιαστική αντανάκλαση στην παροχή, προαγωγή, συντήρηση και βελτίωση της υγείας χρειάζεται επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων εκπαίδευσης και ασφάλειας από την πλευρά της εργοδοσίας. Έτσι, αυτές οι όποιες δήθεν δωρεές, δεν μπορούν να μπουν στην υπηρεσία των ασθενών όταν δεν πληρούνται οι παραπάνω βασικές προϋποθέσεις. Η απόφαση της διοίκησης να κάνουν βάρδιες τρεις συνάδελφοι με καθεστώς υπερωριακής απασχόλησης για 3 μέρες το μήνα ο καθένας από το Βενιζέλειο καθώς και η πρόσληψη φυσικού με μπλοκάκι (που θα πληρώνεται δηλαδή από τα έσοδα του νοσοκομείου), στόχος της είναι να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες και αυτής της κυβέρνησης για τα μεγάλα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν και να παρουσιάσει ότι δήθεν προστατεύει τα δικαιώματα των ασθενών και ότι καλύπτονται οι ανάγκες τους. Γι’ αυτό βιάζεται η διοίκηση να εκχωρήσει δημόσιους χώρους του νοσοκομείου για επιχειρηματική δράση στο όνομα της εξυπηρέτησης των ασθενών. Την ίδια ώρα που ασθενείς και συνοδοί συνωστίζονται τον προεγχειρητικό έλεγχο στον χώρο αναμονής για φλεβοκέντηση κ.α. Αυτό που πραγματικά επιδιώκει είναι να καλύψει την υποχρηματοδότηση του κράτους ψάχνοντας να βρει πελάτες, όπως θεωρεί ασθενείς και συνοδούς.

Το τμήμα της Ακτινοθεραπείας λειτουργούσε αρχικά με 8 ΤΕ τεχνολόγους εκ των οποίων σήμερα έχουν μείνει 4. Από το 1990 έχουν ακτινοβοληθεί 20.000 ασθενείς, που σημαίνει πως σε ετήσια βάση ακτινοβολούνται 800 -900 ασθενείς περίπου.

Μέχρι το Δεκέμβρη του 2016 πραγματοποιούνταν στα 2 παλιά μηχανήματα 100 με 120  ακτινοβολίες την ημέρα. Σήμερα, λειτουργούν δύο μηχανήματα, το καινούργιο (της δωρεάς) και ένα εκ των δύο παλαιών (αν και πλησιάζει το όριο ζωής του αφού λειτουργεί 12 χρόνια). Όμως ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ επειδή το νέο μηχάνημα βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας (είναι σε εξέλιξη η εξοικείωση του προσωπικού), υπάρχει έλλειψη προσωπικού (χρειάζονται τουλάχιστον 4 ακόμη τεχνολόγοι και σχεδόν διπλάσιοι φυσικοί εφόσον τοποθετηθεί και το νέο μηχάνημα ΑΚΘ) και ταυτόχρονα επειδή πραγματοποιεί στοχευμένες θεραπείες (IMRT) τηρούνται αυστηροί κανόνες, οι οποίοι αυξάνουν το χρόνο θεραπείας.

Έτσι φτάσαμε σήμερα με την  προσθήκη του νέου μηχανήματος  και την τοποθέτηση του, η λίστα αναμονής να  αυξηθεί  αντί να μειωθεί.

Στη λίστα αναμονής βρίσκονται γύρω στους 100 καρκινοπαθείς. Έτσι για να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπερβάλλουν εαυτό ακόμα και με κίνδυνο τη ζωή τους, να πιέζονται για να βγάλουν ακόμα περισσότερα περιστατικά χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Αντίστοιχα, το μηχάνημα βραχυθεραπείας έχει χαλάσει εδώ και χρόνια λόγω της μεγάλης χρήσης (λειτουργούσε από το 1991 και είχε περιθάλψει 5000 γυναίκες) αναγκάζοντας 40 περίπου γυναίκες το μήνα να μεταβαίνουν στην Αθήνα.

Απέναντι σ’ αυτούς που σήμερα τολμούν να πανηγυρίζουν για τις ματωμένες συμφωνίες τους που ανοίγουν νέο κύκλο επίθεσης απέναντι στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στ’ όνομα της “διευθέτησης του χρέους”, εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί με συμμάχους τους ασθενείς μας, εργαζόμενους – συνταξιούχους – άνεργους – νεολαία, δεν θα σταματήσουμε στιγμή να παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και χωρίς επιχειρηματική δράση.

Το σωματείο εργαζομένων απαιτεί:

· Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλων των κατηγοριών ώστε άμεσα να λειτουργήσει ο νέος γραμμικός επιταχυντής και να αγοραστεί με κρατική χρηματοδότηση νέο μηχάνημα βραχυθεραπείας.

· Να αξιοποιηθεί το σύνολο του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και φάρμακα, συνολικά οι κατακτήσεις της επιστήμης στα πλαίσια ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας για όλους τους ασθενείς. Στα πλαίσια αυτής της λογικής να δημιουργηθεί και διπλή βάρδια στον γραμμικό επιταχυντή με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

· Αύξηση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας με κρατική χρηματοδότηση και ένταξη στους αντίστοιχους οργανισμούς.

· Ένταξη των ξενώνων στον οργανισμό του νοσοκομείου και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να παρέχουν απολύτως δωρεάν τις υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους”.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook