Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει μονοήμερη ορειβατική εξόρμηση στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη, με ορεινή πεζοπορία μέσα από μικρά δάση με πρίνους και υπέροχη θέα προς την πεδιάδα της Μεσσαράς Ηρακλείου, για να επισκεφθεί το σημαντικό και με αρχαιολογικό ενδιαφέρον σπήλαιο των Καμαρών, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017. 

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το οροπέδιο της Νίδας, κοντά από την τοποθεσία που βρίσκεται το Ιδαίον Άντρο, σε υψόμετρο 1.538 μέτρων, σε μονοπάτι που κινείται στην απότομη ανατολική πλαγιά του Ψηλορείτη (Ίδη). Οι συμμετέχοντες θα πεζοπορήσουν στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη και ποιο συγκεκριμένα στις πλαγιές του όρους Σωρός, μέχρι να φτάσουν στο υψόμετρο των 1.700 μέτρων, όπου βρίσκεται το σπήλαιο των Καμαρών. Το σπήλαιο δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό από σπηλαιολογική σκοπιά, ωστόσο τα μινωικά ευρήματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο, το κάνουν ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

Στο σπήλαιο βρέθηκαν αγγεία του πρωτοανακτορικού ρυθμού. του 2.000 π.Χ., που χρησιμοποιήθηκαν πιθανόν από τους κατοίκους της Φαιστού, για σπονδές προς μινωική θεότητα, παρόμοια έχουν βρεθεί και στα ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού, o ρυθμός διακόσμησης των αγγείων ονομάστηκε καμαραϊκός. Μετά την επίσκεψη στο σπήλαιο θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή στην Νίδα, για να γυρίσουμε οδικώς στα Ανώγεια Ρεθύμνου, όπου θα σταματήσουμε το απόγευμα για λίγη ξεκούραση.

Αναχώρηση από τα γραφεία του Συλλόγου το πρωί της Κυριακής, ώρα 07:00 π.μ. κι επιστροφή αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, στα γραφεία του Συλλόγου, Τζανακάκη 90, κάθε βράδυ από τις 21:00 έως τις 23:00, τηλ. 28210 44647 ή και στην ιστοσελίδα μας www.eoshanion.gr, μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 15/09. Αρχηγός της εξόρμησης είναι ο κ. Γεώργιος Κάτσικας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook