Περίπου στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με όσα δήλωσε η Κύπρια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου, μετά τη συνάντησή της με διευθυντικά στελέχη της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.

Η υπουργός, όπως δημοσιεύει η energypress.gr, δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης και απέφυγε να απαντήσει στο αν συμφωνήθηκε με την αμερικανική εταιρεία η ημερομηνία της δεύτερης γεώτρησης.

Από την πλευρά της η Noble Energy ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μία επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων στη Μεγαλόνησο για την κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στο πλαίσιο και της αξιοποίησης των ισραηλινών αποθεμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η κύπρια υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι στη συνάντηση με τα στελέχη της Noble συζητήθηκε έμμεσα το ζήτημα των τουρκικών απειλών. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Αγκυρα, εφόσον θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, «να λογικευθεί».

Δεν απάντησε επίσης στο ερώτημα σχετικά με πότε θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα άλλα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα στελέχη της Noble Energy απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook