Η καθυστέρηση φέτος στην ανακοίνωση των βάσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν επιτρέπει να φανεί πού θα κυμανθούν τα ενοίκια στα λεγόμενα φοιτητικά διαμερίσματα. Παρ\’ όλα αυτά, όπως δημοσιεύει η enet.gr, φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι -ή και υποχρεωμένοι από τη μείωση στα εισοδήματα- να ρίξουν τις τιμές. Υπάρχουν όμως και περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και τα περιθώρια μείωσης σχεδόν μηδαμινά.

Οδηγίες για εξεύρεση φοιτητικής στέγης

Η εικόνα είναι λίγο-πολύ γνωστή: συνωστισμός γύρω από κολόνες της ΔΕΗ, χέρια που τεντώνονται να φτάσουν το κίτρινο ενοικιαστήριο, κινητά τηλέφωνα που παίρνουν φωτιά και η κουρασμένη φωνή «καλησπέρα, για το διαμέρισμα της αγγελίας καλώ…».

Παραδοσιακά εδώ και χρόνια προς τα τέλη του Αυγούστου, μαζί με τους τελευταίους εκδρομείς του θέρους εμφανίζονται, στις πανεπιστημιουπόλεις και οι πρωτοετείς φοιτητές. Παρουσιάζονται ομαδόν και ξεχύνονται στους πιο κεντρικούς δρόμους, αναζητώντας το διαμερίσμα που θα στεγάσει τη φοιτητική τους τετραετία.

Η εξεύρεση του κατάλληλου διαμερίσματος και η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας μεταξύ ενοικιαστή-ιδιοκτήτη δεν είναι πάντα αυτονόητα απότοκα της αναζήτησης· δεκάδες ιστορίες έχουν κυκλοφορήσει για ενοικιαστές που έφυγαν… νύχτα, πριν λήξει το συμβόλαιο μίσθωσης ή για ιδιοκτήτες που διαρκώς δημιουργούσαν προβλήματα στους νοικάρηδές τους. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ιδιοκτήτης -που «βάζει» την περιουσία του- όσο και ο ενοικιαστής -που δίνει τα χρήματά του- έχουν δικαιώματα.

Η αναζήτηση

Η «Ε» συντάσσει μερικούς απλούς κανόνες που θα βοηθήσουν στην αναζήτηση και, ενδεχομένως, στην επίτευξη της καλύτερης συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη. Οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές αρκεί να τους λάβουν υπ\’ όψιν τους και να ξεκινήσουν τη διαδικασία με προσοχή και αισιοδοξία.

Η πρώτη, ξεκούραστη κίνηση του ενδιαφερόμενου, είναι η αναζήτηση μέσω Διαδικτύου. Υπάρχουν εξειδικευμένες ιστοσελίδες (όπως η www.rento.gr), την οποία συνιστά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), που κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά για χάρη του ενοικιαστή: μαζεύουν όλες τις αγγελίες, τις ταξινομούν και τις παραθέτουν έτοιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επιπροσθέτως, πληκτρολογώντας τη φράση «ενοικιάσεις κατοικιών» σε μια μηχανή αναζήτησης (π.χ. της google ή της yahoo), θα εμφανιστούν τουλάχιστον πέντε-έξι ακόμα αξιόπιστες ιστοσελίδες παροχής τέτοιων υπηρεσιών.

Μεγάλη βοήθεια θα προσφέρουν και οι εφημερίδες μικρών αγγελιών. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη λογική του Διαδικτύου και εξακολουθούν να δημοσιεύουν τις αγγελίες τους στον Τύπο. Ετσι, θα κάνετε μια πρώτη έρευνα σχετικά με τις τιμές που ζητούνται και τις περιοχές, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Τέλος, υπάρχει και η «πόρτα-πόρτα» αναζήτηση κατοικίας -την οποία συνιστούν και οι οργανώσεις καταναλωτών. Μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία, αλλά συνήθως αποφέρει τα περισσότερα «ευρήματα». Ο ενδιαφερόμενος εφοδιάζεται με χαρτί και στυλό, φοράει ανάλαφρα ρούχα και ετοιμάζεται για… εξόρμηση. Ψάχνει παντού στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, έχει το νου του στις ανακοινώσεις στις κολόνες της γειτονιάς και ρωτάει στα συνοικιακά καταστήματα. Συνήθως εκεί εργάζονται άνθρωποι που διαμένουν στην περιοχή – σίγουρα κάποιος απ\’ αυτούς θα γνωρίζει κάτι περισσότερο.

Η συμφωνία

Σε κάθε διαμέρισμα που πηγαίνετε -εφόσον η πρώτη εντύπωση που έχετε γι\’ αυτό είναι καλή- οφείλετε να εξετάζετε κάθε δωμάτιό του προσεκτικά και χωρίς βιασύνη, κατά προτίμηση με το φως της μέρας.

Εάν υπάρχει κάποιο εμφανές ελάττωμα (π.χ. λείπουν μεντεσέδες από τα ντουλάπια ή δεν κλείνει καλά μια πόρτα) υποδείξτε το στον ιδιοκτήτη, ώστε, είτε να το επιδιορθώσει είτε να το λάβει υπ\’ όψιν του στο μισθωτήριο συμβόλαιο που θα συντάξει, προκειμένου να μην υπάρξουν μελλοντικές παρεξηγήσεις.

Σε περίπτωση που το διαμέρισμα σάς το επιδεικνύει κάποιος γείτονας για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, πριν υπογράψετε οτιδήποτε και πριν προκαταβάλετε χρήματα, ζητήστε να δείτε τον ίδιο ή κάποιον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του.

Εφόσον συμφωνήσετε στο ύψος του ενοικίου, ρωτήστε σχετικά με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που προκύπτουν (κοινόχρηστα, λογαριασμοί, δημοτικά τέλη, κ.λπ.) και, εάν είναι δυνατόν, ενημερωθείτε για τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις διαχειριστών που απαγόρευαν στους ενοίκους πολυκατοικίας να απλώνουν ρούχα στα μπαλκόνια, με αποτέλεσμα όλες οι μπουγάδες να στεγνώνουν μέσα στα διαμερίσματα!

Τα διαδικαστικά

Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια τρία χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Μετά τη λήξη της τριετίας, η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή -αν και καλό είναι να επικαιροποιείται και το παλιό συμβόλαιο. Προσοχή, όμως: σε περίπτωση αποχώρησης του ενοικιαστή πριν από τη λήξη του μισθωτηρίου, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να απαιτήσει τα χρήματα που θα κατέβαλλε ο ενοικιαστής μέχρι τη λήξη του συμβολαίου. Γι\’ αυτό, καλό θα είναι να ενημερώνετε αρκετά νωρίτερα τον ιδιοκτήτη για τις προθέσεις σας, ώστε εκείνος να προλάβει να βρει νέο ενοικιαστή.

Κατά τη σύναψη μιας μίσθωσης, καταβάλλετε το ενοίκιο για τον τρέχοντα μήνα και επιπλέον έναν ως «εγγύηση» (εκτός κι αν το διαμέρισμα είναι καινούργιο, οπότε θα ζητηθούν μπροστά δύο ενοίκια). Η εγγύηση επιστρέφεται άτοκα, μετά την αποχώρηση του ενοικιαστή.

Σημειώνεται ότι η νόμιμη ετήσια προσαύξηση ισούται συνήθως με το 75% του κόστους του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους -εάν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο συμβόλαιο- ενώ δεν καταβάλλεται τέλος χαρτοσήμου – έχει καταργηθεί από το 2008.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook