Ενισχύονται οι καταθέσεις στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία, ενώ την ίδια στιγμή και οι Έλληνες πολίτες φαίνεται ότι τοποθετούν το τελευταίο χρονικό διάστημα περισσότερες από τις αποταμιεύσεις τους στο τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως δημοσιεύει η imerisia.gr,, τους τελευταίους δύο μήνες έχει αυξηθεί το φαινόμενο οι Έλληνες και οι Ρουμάνοι πολίτες να καταθέτουν χρήματα στα «γκισέ» των βουλγαρικών τραπεζών.

Όπως επισήμανε στα βουλγαρικά ΜΜΕ, η CEO της τράπεζας MKB Unionbank (12η μεγαλύτερη βάσει ενεργητικού στη γειτονική χώρα) κ. M. Ilieva, «υφίσταται μία αξιοπρόσεκτη τάση μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρηματιών, που επιλέγουν να ανοίγουν καταθετικούς λογαριασμούς σε βουλγαρικές τράπεζες».

Παράλληλα και η τράπεζα UniCredit Bulbank, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε πως διευρύνονται οι καταθέσεις από Έλληνες και Ρουμάνους.

Οι αιτίες αυτού του φαινομένου αποδίδονται, κατά τους τραπεζίτες, στη σταθερότητα του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος και στα ελκυστικά επιτόκια, που προσφέρονται.

Πάντως ωφελημένο είναι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, όπως και οι τοπικές ελληνικές τράπεζες, καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, το τελευταίο δωδεκάμηνο καταγράφεται άνοδος 11% στις καταθέσεις των φυσικών προσώπων και 10% σ' αυτές των επιχειρήσεων.

Αποταμιεύσεις
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τραπεζικής αγοράς της Βουλγαρίας, είναι πως οι πολίτες της κρατούν άνω του 90% των αποταμιεύσεών τους σε τραπεζικές καταθέσεις, ποσοστό που είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο των υπόλοιπων κρατών της Ε.Ε., σύμφωνα και με μελέτη της επενδυτικής εταιρείας Pioneer Investments με ερευνητικά δεδομένα της Merrill Lynch και της Cap Gemini.

Το εναπομείναν περίπου 10%, το κατανέμουν σε συνταξιοδοτικά funds, σε μετοχές και άλλες μορφές επενδύσεων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, πάνω από τα 2/3 των καταθέσεων στις βουλγαρικές τράπεζες βρίσκονται στην κατοχή μόλις του 5% των νοικοκυριών της χώρας, ενώ την τελευταία πενταετία μόλις το 45% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας είχε τη δυνατότητα να κάνει έστω κάποια αποταμίευση.

Η αύξηση των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στη Βουλγαρία έρχεται να προστεθεί στις εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2011 και εκτιμάται ότι προσέγγισαν τις 800.

Η σύσταση αυτών των εταιρικών σχημάτων είναι απόρροια του συνδυασμού της κρίσης στην ελληνική οικονομία και των πλεονεκτημάτων της γείτονος, όπως η χαμηλή φορολογία, το φθηνό εργατικό δυναμικό κ.ά.