Εξαλλοι με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, παρουσιάζονται αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι έχουν σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου που δημοσιεύει η imerisia.gr, υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι διεθνείς αγορές αντιδρούν αρνητικά λόγω της έλλειψης αποφασιστικότητας από την πλευρά των Ευρωπαίων, ειδικά των Γερμανών, για να δώσουν μία καταλυτική απάντηση στο θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους της Ευρώπης.

Ενημερωμένες πηγές προειδοποιούν ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις Βρυξέλλες, δημιουργούν προβλήματα και στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ιδιαίτερα μετά το βασικό ερώτημα που τέθηκε, αν τα νέα ελληνικά ομόλογα θα διέπονται από το ελληνικό ή το αγγλικό δίκαιο.

Πιστεύεται ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα εάν η Αθήνα αποδεχθεί την έκδοση ελληνικού ομολόγου που δεν θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, καθώς θα τίθεται ανοικτά θέμα απώλειας εθνικής κυριαρχίας.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλισμένη τη θετική ψήφο των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων, δεν μπόρεσε να κάνει την υπέβαση που χρειάζεται σ' αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Οι αξιωματούχοι δεν συμφωνούν με την εκτίμηση της κ. Μέρκελ ότι το ευρωομόλογο θα κοστίσει ακριβά στη Γερμανία (7 δισ. ετησίως) λόγω της αύξησης των επιτοκίων που θα πληρώνει το Δημόσιο για την έκδοση του μέσω του νέου μηχανισμού.

Πιστεύουν ότι αυτό που πραγματικά την ενδιαφέρει είναι να μην παραχωρήσει την οικονομική της κυριαρχία σε εθνικά κοινοτικά όργανα.

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος εθελοτυφλεί, διότι την ίδια στιγμή αναγνωρίζει ότι πρέπει να διασωθεί οπωσδήποτε το ευρώ και μάλιστα η ευρωζώνη με όλα τα κράτη που την απαρτίζουν σήμερα. Αυτές οι δύο προσεγγίσεις της κ. Μέρκελ είναι τελείως αντιφατικές.

Υποστηρίζουν ότι, εφόσον επιδιώκει να διασωθεί η Ευρωζώνη και να χαλιναγωγηθούν οι ορέξεις των αγορών, θα έπρεπε εδώ και τώρα να προχωρήσει στην υιοθέτηση της δημιουργίας μίας ειδικής υπηρεσίας διατήρησης του δημοσίου χρέους και έκδοσης ευρωομολόγων, που θα καλύπτει μέχρι σε έναν ορισμένο βαθμό τις δανειακές ανάγκες των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι η κ. Μέρκελ διατρέχει τον κίνδυνο με αυτή τη στάση να προκαλέσει μία σφοδρή επίθεση των αγορών έναντι του ευρώ και των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα των ευάλωτων όπως η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία, που θα μπορούσε να έχει διαλυτική επίπτωση και να προκαλέσει και την αποσύνδεση της Ευρωζώνης.