Νέες τάσεις στην έρευνα των Δασικών Πυρκαγιών, με τη χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων τηλεπισκόπησης και μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής

Ανακοινώνεται η διοργάνωση του 11oυ διεθνούς συνεδρίου της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Δασικές Πυρκαγιές, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης (EARSeL), στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το ΜΑΙΧ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ερευνητικό κέντρο AMES της NASA και υποστηρίζεται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Τα συστήματα και οι τεχνολογίες δορυφορικής τηλεπισκόπησης, θεωρούνται εδώ και πολλά χρόνια βασικό συστατικό της έρευνας για τις δασικές πυρκαγιές, όπως αποδεικνύεται από την εκτεταμένη χρήση τους τις τελευταίες δεκαετίες. Η δυνατότητα περιοδικής λήψης πληροφοριών, για μεγάλες εκτάσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει οδηγήσει στη δημιουργία λειτουργικών συστημάτων παρακολούθησης πυρκαγιών, σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών και διαχείρισης των καμένων εκτάσεων. 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες ευκαιρίες για καλύτερη και ακριβέστερη παρακολούθηση και διαχείριση, ενώ πλέον υπάρχει πληθώρα δορυφορικών δεδομένων διαθέσιμα για τους παραπάνω σκοπούς. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να μελετηθεί καλύτερα η αλληλεπίδραση μεταξύ του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών, καθώς οι πυρκαγιές απελευθερώνουν αέρια που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και οι παρατεταμένα αυξημένες θερμοκρασίες εντείνουν τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς, ειδικά σε περιοχές με κλιματικές συνθήκες όπως αυτές που έχει η χώρα μας.

Στα πλαίσια του συνεδρίου θα γίνουν παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες, καθώς και από κεντρικούς ομιλητές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA – Pascal Lecomte) με θέμα την πρωτοβουλία του οργανισμού σχετικά με την κλιματική αλλαγή και επιπλέον τo Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (JRC/EC – Jesus San-Miguel-Ayanz), τη NASA (Vincent Ambrosia) και το Πανεπιστήμιο της South Dakota (David Roy) με θέματα σχετικά με τις παρούσες και μελλοντικές επιχειρησιακές αποστολές δορυφόρων για την παρακολούθηση πυρκαγιών και εκτίμηση καμένων εκτάσεων . Ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 50 εργασίες από την Ευρώπη αλλά και από ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία, Ινδία, Αλγερία, Λίβανο και Τουρκία, για να παρουσιαστούν στο συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του συνεδρίου http://ffsig2017.maich.gr ή στον κ. Χαρίτωνα Καλαϊτζίδη ([email protected], τηλ: 28210 35040)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook