Στη δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στο να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και την διεκδίκηση για την δικαίωση της θυσίας των προγόνων μας»

Στις εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από τις θηριωδίες των Γερμανών κατακτητών στα χωριά της Βιάννου, παρευρέθη η βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης. Στη δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στο να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και την διεκδίκηση για την δικαίωση της θυσίας των προγόνων μας»

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βαρδάκη:

«H Σφαγή της Βιάννου με τις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και τις καταστροφές των χωριών στην Βιάννο αλλά και την Ιεράπετρα από μονάδες της Βέρμαχτ 14-16 Σεπτεμβρίου του 1943, είναι μία μαύρη σελίδα όχι μόνο για εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στα χωρία της Βιάννου, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Το ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά των Καλαβρύτων. Καταγεγραμμένα 461 άτομα έχασαν τη ζωή τους, τα χωριά λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν οι σοδειές. Ο σφαγέας της Βιάννου ο Φρίντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ, σαν αντίποινα στις δράσεις της Κρητικής αντίστασης βύθισε μια ολόκληρη περιοχή στο πένθος και τη δυστυχία. 

Σήμερα 74 χρόνια μετά είμαστε εδώ στην εκδήλωση Τιμής, Μνήμης και Διεκδίκησης για το ολοκαύτωμα της Βιάννου όχι μόνο για να τιμήσουμε τους ήρωες προγόνους μας, αλλά και για να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στο να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και την διεκδίκηση για την δικαίωση της θυσίας τους. 

Είμαστε επίσης εδώ, για να υποκλιθούμε και να τιμήσουμε τις γυναίκες και τα ορφανά, που σήκωσαν στους ώμους τους τον βαρύ σταυρό του πένθους και της ορφάνιας μας. Να τιμήσουμε όλους αυτούς που η πείνα και η καταστροφή που άφησε πίσω της η γερμανική θηριωδία δεν τους λύγισε, που στάθηκαν στα πόδια τους και κράτησαν όρθιο και ζωντανό τον τόπο μας. Όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα με αξιοπρέπεια. Για όλους αυτούς αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε δικαιοσύνη, δικαίωση και αποζημίωση. 

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί την αναγνώριση της Θυσίας από την Ελληνική Πολιτεία αλλά και την διεκδίκηση της δικαίωσης.»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook