Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης δέχθηκε η δημοτική αρχή στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κατασκευή σχολικών κτιρίων και η ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης & Φιλίας μέσω ΣΔΙΤ, η πρόσφατη άφιξη προσφύγων – μεταναστών, τα προβλήματα στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το ΔΗΠΕΘΕΚ, τα αδέσποτα, και άλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής με έντονους διαλόγους, πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Ένταση προκλήθηκε όταν η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών» κα Βουτετάκη καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να συζητηθεί η καταγγελία των φιλοζωικών οργανώσεων για την επιτροπή του Δήμου για τα αδέσποτα. Μάλιστα η κα Βουτετάκη ζήτησε να δοθεί ο λόγος στην πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας Νατάσσα Μπομπολάκη που παρίστατο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό απο τον πρόεδρο του συμβουλίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονοι διαξιφισμοί και οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών συλλόγων να αποχωρήσουν.

Σχολεία και πάρκο μέσω ΣΔΙΤ

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την έγκριση της κατασκευή ς οκτώ σχολείων και ανακατασκευής του πάρκου Ειρήνης & Φιλίας μέσω ΣΔΙΤ.

Η κα Νάνσυ Αγγελάκη και ο κ. Άρης Παπαδογιάννης υπενθύμισαν πως ο κ.Βάμβουκας δήλωνε αντίθετος με την μέθοδο των ΣΔΙΤ επι δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη, ενώ και από άλλους δημοτικούς συμβούλους,  τέθηκε και το ερώτημα για το εάν είναι έτοιμα τα οικόπεδα.
Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του συμβούλου της συμπολίτευσης κου Κεμεσίδη, πως κάποια από αυτά τα σχολεία έχουν πρόβλημα με τα ακίνητα και εάν πάνε πακέτο όλα μαζί στο ΣΔΙΤ, υπάρχει κίνδυνός απένταξής τους.

Ο Γιάννης Σαρρής ανέφερε πως τα ΣΔΙΤ δεν είναι η καλύτερη λύση , αλλά είναι κάτι που γίνεται εξ ανάγκης, ενώ επεσήμανε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τους όρους της σύμβασης και η απόφαση της παράταξης θα εξαρτηθεί από αυτούς τους όρους. Μάλιστα είπε πως σε περιπτώσεις σχολείων που κατασκευάστηκαν με ΣΔΙΤ για την χρήση αιθουσών πολλαπλών χρήσεων ή για την χρήση χώρων εκτός σχολικού ωραρίου χρειάζεται έγκριση της εταιρείας που τα κατασκευάζει.

Ο Νίκος Παπαντωνάκης δήλωσε κάθετα αντίθετος με την μέθοδο των ΣΔΙΤ  και  χαρακτήρισε ως «παραμύθι» τα όσα έχει αναφέρει ο δήμαρχος.

Ο Σεραφείμ Ρίζος  επίσης ήταν τελείως αντίθετος, είπε πως όσα λέει η δημοτική αρχή είναι ψέματα και την κατηγόρησε πως με τον τρόπο αυτό ιδιωτικοποιεί τα σχολεία, ενώ άφησε και αιχμές, λέγοντας «ελπίζω να μην έχετε ήδη βρει τον εργολάβο» φράση που προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου.

Απαντώντας ο κ.Βάμβουκας επανέλαβε πως η συγκεκριμένη έγκριση αποτελεί επιτυχία για τα Χανιά, ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης, είπε ότι οι όροι της σύμβασης θα συζητηθούν, ενώ σε ότι αφορά σε εκκρεμότητες με τα οικόπεδα, είπε ότι η μέθοδος ΣΔΙΤ δίνει την δυνατότητα επίλυσης των όποιων θεμάτων υπάρχουν.

Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι , όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Λειψάκης, ενώ δριμύτατη κριτική άσκησε η Θεοχαρούλα Μυλωνάκη κάνοντας λόγο για εξαθλίωση στόχων και δομής. «Κρίμα! Έχετε εξαθλιώσει ένα πρόγραμμα που βρισκόταν δίπλα σε κάθε πολίτη»! είπε η κα Μυλωνάκη αναφερόμενη και σε έγγραφο των εργαζομένων , ενώ έγινε λόγος για απουσία γιατρού κ.α.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ Μανούσος Φοβάκης είπε πως ο ΔΟΚΟΙΠΠ με την νέα μορφή που λειτουργεί δεν έχει δικαίωμα να προσλάβει γιατρό. Απέδωσε το πρόβλημα με τα αυτοκίνητα στο ότι είναι πολύ παλιά και παρουσίασαν μαζικές βλάβες, οι οποίες, όπως είπε έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Σε ότι αφορά στο έγγραφο των εργαζομένων, το απέδωσε στο ότι αποφασίστηκαν μετακινήσεις τους «προς όφελος της υπηρεσίας», όπως είπε

Δημοτική Αγορά 

Για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σχοινοπλοκάκης εξέφρασε ερωτηματικά για το πως συμφωνήθηκε τώρα η τμηματική εκτέλεση του έργου ενώ αρχικά είχε απορριφθεί, καθώς και για το εάν υπάρχουν τα 5.000.000 ευρώ. 

Επίσης ο κ. Κεμεσίδης, τόνισε πως το μόνο που μπορεί να γίνει αρχικά είναι η αλλαγή της στέγης και κάλεσε τον δήμαρχο να προχωρήσει στην συγκεκριμένη δημοπράτηση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων τόνισε πως τα χρήματα υπάρχουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  είπε ότι μετά από επανεξέταση του θέματος κρίθηκε ως πλέον ρεαλιστική η τμηματική ανακατασκευή και σε ότι αφορά στην πρόταση του κ.Κεμεσίδη για την στέγη, είπε ότι οι μελετητές έκριναν πως δεν μπορεί να γίνει μόνο η αλλαγή της στέγης καθώς είναι κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των καταστημάτων.

ΔΗΠΕΘΕΚ

Σε ότι αφορά στην πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης «Πρωτοβουλίας Πολιτών» με την οποία ασκήθηκε κριτική στο ΔΗΠΕΘΕΚ και στον διευθυντή του Μιχάλη Αεράκη, ο κ. Λειψάκης ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια που γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις  με τις οποίες δεν αναγνωρίζεται η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από το θέατρο, ενώ κάλεσε τον δήμαρχο να πάρει θέση.

Από την πλευρά του ο κ.Μηνάς Βουλγαρίδης ανέφερε πως η παράταξή του συμφωνεί με το να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλου και χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

Τέλος ο κ.Βάμβουκας  επεσήμανε πως – ασχέτως με την γνώμη που έχει ο καθένας και η δική του είναι καλη για τον κ.Αεράκη,   – υπάρχει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕΚ στο οποίο συμμετέχουν και άλλοι φορείς εκτός του Δήμου Χανίων. «Εμείς δεν πρέπει να παρέμβουμε» ανέφερε λέγοντας πως το θέατρο κάνει σημαντική προσπάθεια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook