Δείτε τις ερωτήσεις που του τέθηκαν και τι απάντησε – Τι είπε για τους δασικούς χάρτες

Στην Διεύθυνση Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης μετέβη ο κ.Τσιρώνης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

Εκεί ο ίδιος έκανε ορισμένες δηλώσεις που αφορούν άμεσα τον αγροκτηνοτροφικό κλάδο της Κρήτης και όχι μόνο.

Ξεκινώντας ξεκαθάρισε ότι ελαφρύνσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν πρόκειται να έχουμε τουλάχιστον μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο κ.Τσιρώνης αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου κατέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις»

Ένας νόμος που στα γαλακτομικά προιόντα θα επιβάλει την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος όσο και στα κρεατικά προϊόντα. Μάλιστα στο λιανεμπόριο είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ώρας προέλευσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρξε πρόταση η προέλευση να αναγράφεται και στα μαγαιά εστίασης, κάτι που του υπουργείο είναι θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Δεν είναι απλό αλλά είναι στις προθέσεις μας”.

Για τους Δασικούς Χάρτες

Ο Υπουργός έκανε ορισμένες διευκρινίσεις αναφορικά με το θέμα των δασικών χαρτών αναφέροντας ότι όταν μια περιοχή κηρυχτεί μεσα στο δασικό χάρτη, ούτε θα ξεριζωθούν ελιές ή αμπέλια ούτε θα χαθούν επιδοτήσεις. “Όποιος λέει τέτοια πράγματα είανι εντελώς ανυπόστατα.

Μάλιστα τόνισε “Με τους δασικούς χάρτες πολύ θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς όσον αφορά την ιδιοκτησία τους. Οι δασικοί χάρτες θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.”

Ενώ ανέφερε  ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης από την εφαρμογή αυτών.

Ερωτήσεις/προβληματισμοί από παραγωγούς

Στη συνέχεια της σύσκεψης, στην οποία το παρών έδωσε διάφοροι φορείς των Χανίων τέθηκαν ορισμένες ερωτήσεις από τους ίδιους προς τον Υπουργό.

Ορισμένες από τις οποίες έθεταν το θέμα με τη διαχείριση του νερού, την μελισσοκομία και τις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιών, καθώς τόνοι από την Βουλγαρία καταφθάνουν στην Κρήτη, όπως και από την Κίνα με 0% και γύρι από πατάτα .

Άλλες ερωτήσεις-προβληματισμοί που τέθηκαν είναι οι ψεκασμοί με παράνομα φάρμακα καθώς και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους οινοποιούς που δημιουργεί δυσλειτουργίες στον κλάδο.

Στον τομέα της Κτηνοτροφίας, τέθηκε το ζήτημα  από έναν κτηνοτρόφο αναφορικά με τα σκυλιά που σκοτώνουν τα οικόσιτα ζώα.

Ο κ.Τσιρώνης αναφορικά με τον τομέα της μελισσοκομίας και την ελληνοποίηση του μελιού τόνισε ότι “Θέλουμε να φτιάξουμε μια διεπιστημονική επιτροπή με παραγωγούς και επιστήμονες που να ξεχωρίζουν τα αυθεντικά προϊόντα ” ενώ όσον αφορά τον ΕΦΚ είναι ένας αποτυχημένος ορός που θα πρέπει να καταργηθεί από εκεί και πέρα υπάγεται σε άλλο υπουργείο .

Για τα ανεπητήρητα σκυλιά όπως ανέφερε ο κ.Υπουργός θα υπάρξει ένας νέος νόμος με πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες.

Όσον αφορά το κόστος του νερού σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στο Υπουργείο για τη μετατροπή των ΤΟΕΒ σε συνεταιρισμούς παραγωγής ενέργειας.

Στις 18.00 το απόγευμα θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής όπου θα συζητήσει για θέματα βιοκαλλιεργειών.

Την Τετάρτη 20/9 στις 09.00 το πρωί ο Γιάννης Τσιρώνης θα συναντηθεί στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Χανίων, Αναστάσιο Βάμβουκα και αμέσως μετά, στις 10:00πμ θα επισκεφτεί το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook