Τι ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην Δήμαρχος Καντάνου και πρώην πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών Ευτύχης Δασκαλάκης

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εν όψει της ομιλίας του στο αναπτυκιακό συνέδριο Κρήτης, απέστειλε ο πρώην Δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης.

Όπως ανέφερε ο κ.Δασκαλάκης, ο Πρωθυπουργός σεβόμενος την ιστορία της Καντάνου ως μαρτυρικό χωριό οφείλει να ανακοινώσει συγκεκριμένα έργα για τον τόπο, όπως η δημιουργία θεματικού πάρκου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου, το μουσείο του ολοκαυτώματος  της Καντάνου, αρχαιολογικό μουσείο στο Ροδοβάνι κ.α.

Επίσης ζητά την παραμονή της έδρας του Αστυνομικού Τμήματος στην Κάντανο και την αλλαγή του «Καλλικράτη» για την αυτοδιοίκηση.
 

 

Η επιστολή του κ. Δασκαλάκη

Μαρτυρική Κάντανος 19.9.2017

Προς: Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με αφορμή την επίσκεψη σας στη Κρήτη, καθώς και την συζήτηση περί αλλαγής του θεσμικού-χωροταξικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προωθείτε, είναι ανάγκη να σας προβάλλω σοβαρά θέματα που σκοπίμως παραμερίστηκαν κατά την υλοποίηση του σχεδίου Καλλικράτης.
Έπειτα από εφτά χρόνια είναι φανερό πως ο σχεδιασμός του Καλλικράτη, επί τοις ουσίας όχι μόνο ήταν ανοργάνωτος, αλλά λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων συρρίκνωσε και αλλοίωσε, εν πολλοίς περιοχές με ιδιαίτερο ιστορικό αντίκτυπο.
Μεγάλο παράδειγμα, οι Μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, που πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, αφανίστηκαν όμως από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Η πολιτεία δεν ανταπόδωσε το ηθικό της χρέος σε αυτούς τους τόπους, που ευρέως είναι ιστορικά γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κυριάρχησε σκόπιμα από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τον τότε Υπουργό κ. Ραγκούση η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων, αγνοώντας παντελώς περιοχές με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό.
Την ίδια στιγμή συχνά γίνεται λόγος για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να κατανοηθεί πως το ουσιαστικότερο διαπραγματευτικό εργαλείο που διαθέτουμε στην εθνική αυτή υπόθεση, δεν είναι άλλη από την διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης, άρα την ουσιαστική ύπαρξη των μαρτυρικών μας πόλεων και χωριών.
Πριν εφτά χρόνια για αυτούς τους λόγους απευθυνθήκαμε στη τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, εκθέτοντας αυτά τα επιχειρήματα, το αποτέλεσμα γνωστό και σε πολλές μαρτυρικές πόλεις και χωρία της χώρας μας δυστυχώς σήμερα φανερό.
Στην περίπτωση της Μαρτυρικής Καντάνου που είχα την τιμή να είμαι δήμαρχος, την περίοδο 2007-2011, υπήρχε η διαβεβαίωση του κ. Ραγκούση και κυβερνητικών τοπικών βουλευτών του νομού μας τότε, πως οι υπηρεσίες δεν θα έκλειναν στην Κάντανο, εφτά χρόνια όμως μετά, η μια υπηρεσία μετά την άλλη κλείνουν. 
Και τα ερωτήματα είναι απλά, αξίζει στην Κάντανο, όπως και σε κάθε μαρτυρικό τόπο στην χώρα μας τέτοια αντιμετώπιση; 
Αυτή είναι η ιστορική συμβολή της πολιτείας σε τόπους θυσίας και ιστορίας;
Είναι τόσο μεγάλο το οικονομικό κόστος στον εθνικό προϋπολογισμό που καθιστά αναγκαίο το κλείσιμο υπηρεσιών στις μαρτυρικές περιοχές;
Πραγματικά, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό, αδικεί και την ιστορική σημασία και τους ανθρώπους του τόπου μας, μα πιο πολύ τους επιζήσαντες των γερμανικών θηριωδιών.
Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης των μαρτυρικών μας πόλεων και χωριών, είναι αναγκαία παρά ποτέ, αν και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδος, τα διδάγματα τους σήμερα, είναι επίκαιρα παρά ποτέ. Διότι αποτελούν ζωντανά μουσεία θυσίας και ιστορίας της πατρίδας μας.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης καθώς και η ανάδειξη αυτής. μπορεί να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και πιο πολύ ένα μέσο να παραμείνουν οι νέοι στην ενδοχώρα.
Με αφορμή την επίσκεψή σας στη Κρήτη, θα ήθελα να σας εκθέσω δύο προτάσεις που αφορούν την Μαρτυρική Κάντανο.
Στην περιοχή μας βρίσκεται το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου, όπου έγιναν μάχες κατά των Γερμανών κατακτητών. Καταφέραμε το 2009 και προωθήσαμε την αναγνώριση του δρόμου που το διασχίζει ως ιστορικό, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, προτείνουμε όπως χαρακτηριστεί η περιοχή του φαραγγιού της Καντάνου, ως θεματικό πάρκο. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη αφενός και αφετέρου θα προστατέψει περαιτέρω το περιβάλλον της περιοχής.
Επιπλέον, ήδη από το 2008 ως δημοτική αρχή προωθήσαμε και υλοποιήσαμε την μελέτη για την δημιουργία μουσείου ολοκαυτώματος στην περιοχή μας. Δυστυχώς όμως αν και το μουσείο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με απόφαση της περιφέρειας Κρήτης απ’ εντάχθηκε, ενώ η μελέτη ήταν ώριμη και ολοκληρωμένη. Η ύπαρξη μουσείου, θα συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική, πολιτισμική ανάδειξη της Μαρτυρικής Καντάνου, καθώς είναι βέβαιο πως είναι το μέγιστο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει ανάγκη ο τόπος.
Οι παραπάνω προτάσεις είναι αναγκαίες, υλοποιήσιμες και απαραίτητες, για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της Μαρτυρικής Καντάνου. 
Σας καλώ να σταθείτε αρωγός σε αυτή την προσπάθεια που αποτελεί μοναδικό όφελος για την διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και παρακαταθήκης της νέα γενιάς, σε μια κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται.
Με τιμή
Ευτύχιος Δασκαλάκης
Πρώην Δήμαρχος Καντάνου
Πρώην Πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος (περιόδου 1940-1945)
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook