“Λύστε τα υπάρχοντα προβλήματα και μετά σχεδιάζεται το μέλλον” 

Καταπέλτης είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Η ένωση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες και σχεδιασμούς χωρίς πρώτα να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα στα νοσοκομεία.
Στην ανακοίνωση, με αφορμή και το αναπτυξιακό συνέδριο που άρχισε σήμερα στο Ηράκλειο και στο οποίο βρίσκονται Υπουργοί αλλά και ο Πρωθυπουργός, αναφέρεται ότι ” ο υγειονομικός κόσμος αλλά και οι ασθενείς βιώνουν την πλήρη απαξίωση των δομών υγείας, αποτέλεσμα των πολιτικών και της αναποτελεσματικότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας”

Ακόμη στην επιστολή, αναφέρεται ότι πάρα τις υποσχέσεις δεν έχει γίνει καμία σοβαρή παρέμβαση για την διευθέτηση σοβαρών προβλημάτων του Βενιζέλειου νοσοκομείου.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναλύονται τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε αυτό. 

“Καλές οι εξαγγελίες και οι σχεδιασμοί αλλά η πραγματικότητα που βιώνουμε στα νοσοκομεία απέχει πολύ από αυτά για τα οποία υπερηφανεύεστε.

Για μια ακόμη φορά σας καλούμε να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητες του συστήματος Υγείας. Λύστε πρώτα τα προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και μετά σχεδιάστε νέες πολιτικές και δομές.

Όσο εφαρμόζετε αυτή την αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική τα προβλήματα θα διογκώνονται, το προσωπικό θα εξουθενώνεται και ο πολίτης θα ταλαιπωρείται.Tην ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του επισκέπτονται το Ηράκλειο για να υπερασπιστούν την μνημονιακή πολίτική τους, συμμετέχοντας στο Αναπτυξιακό συνέδριο, ο υγειονομικός κόσμος αλλά και οι ασθενείς βιώνουν την πλήρη απαξίωση των δομών υγείας, αποτέλεσμα των πολιτικών και της αναποτελεσματικότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Για μια ακόμη φορά  λοιπόν βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να παραθέσουμε τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου μας, για τα οποία πολλές φορές έχουμε ενημερώσει όλη την θεσμική ιεραρχία, χωρίς όμως ουσιαστικές ενέργειες και λύσεις.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις για διευθέτηση των τόσο σοβαρών αιτημάτων μας, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ουσιαστική παρέμβαση, η οποία να προοιωνίζει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Νοσοκομείου.

Ενημερώνουμε λοιπόν τους πολίτες και υπενθυμίζουμε στους πολιτικούς μας προϊσταμένους ότι:

1)Η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ για διοικητική αποσύνδεση των δύο Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ-ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ παραμένει ανεφάρμοστη, παρά τις όποιες δεσμεύσεις για εφαρμογή της. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός είχε δεσμευτεί για την εφαρμογή της τον Ιούνιο του 2016, ενώ κατά την επίσκεψη του Υπουργού στο Βενιζέλειο ,στις 4.11.2016, δεσμεύτηκε και o ίδιος  για την εφαρμογή της απόφασης μέσα στο 2017, δέσμευση όμως που ακόμη δεν υλοποιήθηκε.

2)Η ραγδαία αλλαγή του Συστήματος Υγείας και οι πειραματισμοί έχουν επιφέρει τεράστια αύξηση προσέλευσης στο Νοσοκομείο, τόσο στα Τ.Ε.Π όσο και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Αντίθετα το Νοσοκομείο στερείται βασικών υποδομών και λειτουργικών προϋποθέσεων, καθιστώντας το ανεπαρκές στο να ανταποκριθεί με ασφάλεια στα νέα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα.

3)Η στελέχωση του Νοσοκομείου με ΜOΝΙΜΟ προσωπικό κρίνεται το λιγότερο υποτυπώδης .Η 24ωρη λειτουργία του στηρίζεται καθαρά και μόνον στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του, το οποίο έχει βάλει πλάτη στα μεγάλα προβλήματα και με σεβασμό στον πολίτη και τον συνάνθρωπο, εκτελεί τα καθήκοντα του σε τόσο αντίξοες συνθήκες, παραμερίζοντας την εξάντληση τις αδικίες και τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει..

4)Μπορεί να έχουν προσληφθεί με ελαστικές μορφές εργασίας κάποιοι συνάδελφοι, όμως το πρόβλημα ουσιαστικά παραμένει άλυτο, καθώς μέχρι να εκπαιδευτούν και να κριθούν επαρκείς για τα αυξημένα καθήκοντα τους θα πρέπει να αποχωρήσουν.

5)Στο κουρασμένο αυτό προσωπικό το κράτος χρωστάει 300.000 ευρώ από εργασία που έχει εκτελέσει και δεν έχει πληρωθεί. Μιλάμε για τα δεδουλευμένα του 2012-2013, τα οποία παρά τις όποιες πιέσεις μας δεν έχουμε λάβει καμία θετική απάντηση. Το να αναγκάζονται υπάλληλοι να προσφεύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα χρήματα από την εργασία τους είναι τουλάχιστον ανήθικο, την ίδια στιγμή που σχεδιάζονται πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, που εκ του αποτελέσματος κρίνονται αποτυχημένες.

6)Νομοθετήσατε την αύξηση στην αποζημίωση των νυχτερινών και των αργιών χωρίς όμως να αποδοθεί το ανάλογο κονδύλιο. Με τα χρήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο δεν μπορούν να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες, όχι να πληρωθούν και οι ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ.

7)Το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου στηρίζεται στα παλιά δεδομένα και τη δυναμική του Νοσοκομείου προς δεκαετίας. Σε καμία περίπτωση δεν

ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση καθώς και τις απαιτήσεις των καιρών, τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές ( π.x. ανάπτυξη νέων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών, τμημάτων και εργαστηρίων).
Με την  μετατροπή οργανικών θέσεων δεν λύνεται το πρόβλημα.

8)Το πρόβλημα των ειδικευομένων ιατρών παραμένει τεράστιο και οι όποιες εξαγγελίες για εξυγίανση της εκπαιδευτικής τους υπόστασης καταστρατηγείται στο βωμό της λειτουργίας του Νοσοκομείου και της κάλυψης των αναγκών.

9) Η ασφάλεια, για την οποία καμαρώνετε ότι πέρασε στα χέρια του Νοσοκομείου, κρίνεται αναποτελεσματική, λόγω του περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων. Μπορεί να μειώθηκε το κόστος αλλά αυξήθηκε η παραβατικότητα, καθώς κάθε λογής  επιτήδειοι δρουν ανενόχλητοι, προκαλώντας φθορές τόσο σε περιουσίες συναδέλφων όσο και του Νοσοκομείου. Επίσης οι λεκτικές επιθέσεις και βιαιοπραγίες εις βάρος συναδέλφων είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια πληθώρα προβλημάτων και δυσλειτουργιών, που προκαλούνται από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των Νοσοκομείων.

Καλές οι εξαγγελίες και οι σχεδιασμοί αλλά η πραγματικότητα που βιώνουμε στα νοσοκομεία απέχει πολύ από αυτά για τα οποία υπερηφανεύεστε.
Για μια ακόμη φορά σας καλούμε να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητες του συστήματος Υγείας. Λύστε πρώτα τα προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και μετά σχεδιάστε νέες πολιτικές και δομές.
Όσο εφαρμόζετε αυτή την αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική τα προβλήματα θα διογκώνονται, το προσωπικό θα εξουθενώνεται και ο πολίτης θα ταλαιπωρείται”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook