Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, ήδη από τη νύχτα του Σαββάτου, η απόπειρα των εξεγερμένων της Λιβύης για το τελειωτικό χτύπημα στο καθεστώς Καντάφι. Δυνάμεις των ανταρτών περικυκλώνουν τη λιβυκή πρωτεύουσα, εντός της οποίας διεξάγονται μάχες μεταξύ εξεγερμένων και υποστηρικτών του Λίβυου συνταγματάρχη, που ελάχιστα διατεθειμένος είναι να παραδώσει τα όπλα.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ βοηθά τους εξεγερμένους, βομβαρδίζοντας από αέρος με μαχητικά αεροσκάφη θέσεις-«κλειδιά» στη λιβυκή πρωτεύουσα και κρατώντας τον αμυντικό μηχανισμό του Καντάφι απασχολημένο.

Είναι μάλιστα τέτοια η σφοδρότητα της επίθεσης των αντικαθεστωτικών, που ένας εκ των στρατιωτικών επικεφαλής τους, ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, δεν διστάζει να δηλώσει ότι η λιβυκή πρωτεύουσα «θα έχει πέσει μέχρι τη Δευτέρα». «Θα μπούμε στην Τρίπολη εντός μερικών ωρών. Ελπίζουμε ότι ως αύριο (σ.σ. Δευτέρα) θα έχει περάσει στα χέρια μας» είπε ο Μπελχάτζ.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη φέρεται να παραδόθηκε στους εξεγερμένους, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 31 στρατιώτες πιστούς στον Καντάφι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, σημειώνοντας ότι άλλοι 42 στρατιώτες έχουν συλληφθεί από τους εξεγερμένους, ενώ εκρήξεις και πυρά ακούγονται στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, είναι 376, ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 1.000.

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν την Κυριακή το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια του Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, όπως επίσης μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Ταυτόχρονα, Λίβυοι εξεγερμένοι, οι οποίοι έφτασαν δια θαλάσσης από τη Μιζουράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, έχουν διεισδύσει στην πρωτεύουσα και συμμετέχουν στις μάχες που διεξάγονται εκεί. Επίσης, αντικαθεστωτικοί που προελαύνουν προς την Τρίπολη από την ορεινή περιοχή Νεφούσα, εισήλθαν το βράδυ της Κυριακής στη λιβυκή πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Sky News, πλήθη Λίβυων είχαν κατέβει στους δρόμους της πόλης, για να χαιρετήσουν τον στρατό των αντικαθεστωτικών που προήλαυνε, ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις για αντίσταση από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη πήραν τον έλεγχο ενός στρατοπέδου που βρίσκεται στην είσοδο της Τρίπολης, στο \”27ο χιλιόμετρο\”, από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται στο σημείο.

Το στρατόπεδο αυτό αποτελούσε το πιο σημαντικό εμπόδιο στην προέλαση των εξεγερμένων προς την Τρίπολη.

Πυρά ακούγονταν ακόμη και κοντά σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου διαμένουν δημοσιογράφοι των ξένων μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ανταποκριτής του Reuters, που βρίσκεται στο ξενοδοχείο.

Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων, Άχμεντ Τζιμπρίλ, δήλωσε πως η επιχείρηση με την ονομασία \”Σειρήνα\” βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τρίπολη, για να απομονωθεί ο Λίβυος ηγέτης μέσα στην πρωτεύουσα, μέχρι να επιτευχθεί η συνθηκολόγηση ή η αποχώρησή του.

Η \”Επιχείρηση Σειρήνα\”, η οποία άρχισε το βράδυ του Σαββάτου στη λιβυκή πρωτεύουσα, \”διεξάγεται σε συντονισμό με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και με τους εξεγερμένους μαχητές μέσα και γύρω από την Τρίπολη\”, δήλωσε ο Τζιμπρίλ, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων που έχει την έδρα του στη Βεγγάζη. \”Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται επίσης στην επιχείρηση\” συμπλήρωσε.

\”Έχουμε προβλέψει δύο σενάρια: να παραδοθεί ή να δραπετεύσει από την πόλη\”, για να βρει καταφύγιο στο εξωτερικό ή σε κάποια άλλη πόλη της χώρας, ανέφερε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων αναφορικά με τον Καντάφι, τονίζοντας ότι η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσι πολλές ημέρες.

\”Σε περίπτωση που εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει τη Λιβύη, θα δεχθούμε θετικά αυτή την πρόταση και θα την αποδεχθούμε\” κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook