Επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών στον Δήμο Ιεράπετρας

Θετική, παρά την έλλειψη δεσμεύσεων για χρονοδιαγράμματα υλοποίησης έργων, χαρακτήρισε την  επίσκεψη του Υπουργού  Υποδομών, κ. Χ. Σπίρτζη στον Δήμο Ιεράπετρας, το βράδυ της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης στο πλαίσιο της διεξαγωγής του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κρήτη.

Τόσο στη συνάντηση που προηγήθηκε στο Γραφείο Δημάρχου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Δέδε και τον Βουλευτή Λασιθίου, κ. Θραψανιώτη όσο και κατά τη συζήτηση που ακολούθησε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Υπουργού, κ. Σπίρτζη, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων, συλλόγων και πολιτών, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αναφέρθηκε σε προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για βασικά έργα και υποδομές, όπως οι οδικοί άξονες και τα εγγειοβελτιωτικά. 

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαντζάκης «Η επίσκεψη του Υπουργού  στην Ιεράπετρα έδωσε τη δυνατότητα για γόνιμο διάλογο και συζήτηση σε ό,τι αφορά ανάγκες και προτεραιότητες σε μεγάλα έργα και υποδομές που πρέπει να τεθούν από την κυβέρνηση για το νομό και την περιοχή μας. Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό για την Ιεράπετρα που ο Υπουργός έλαβε το μήνυμα ανάγκης για έργα που όλοι οι φορείς της πόλης έστειλαν, μάλιστα του παραδώσαμε σχετικό υπόμνημα με τις προτεραιότητες που θέτουμε, όμως θεωρώ αρνητικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν δεσμεύσεις από μέρους του για χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων και των υποδομών που ζητήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος και ο αγώνας συνεχίζεται με τις πιέσεις από μέρους μας να αυξάνονται όσον αφορά πρώτης προτεραιότητας έργα, όπως τα εγγειοβελτιωτικά  προσαγωγός Μύθων – φράγματος Μπραμιανών, το φράγμα Αγίου Ιωάννη, αλλά και οδικά έργα, όπως ο ΒΟΑΚ, το τμήμα Ιεράπετρα –Μακρύς Γιαλός – Σητεία κα.

Αναλυτικά το υπόμνημα που παρέδωσε στον Υπουργό ο Δήμαρχος Ιεράπετρας:                              

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Στο παρόν υπόμνημα καταγράφονται επιγραμματικά βασικά χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ιεράπετρας σε νευραλγικούς τομείς και υποδομές, όπως οι οδικοί άξονες, ο αγροτικός τομέας και τα λιμενικά έργα.

Αφορούν θέματα ύψιστης σπουδαιότητας για τον Δήμο Ιεράπετρας που απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και να αποκατασταθούν χρόνια προβλήματα που εμποδίζουν την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Ιεράπετρας και του νομού Λασιθίου στο σύνολό του.

•        Οδικοί Άξονες

Σημαντικό πρόβλημα για τον Δήμο Ιεράπετρας αποτελεί η υπάρχουσα κατάσταση του οδικού δικτύου.  Με δεδομένο ότι για ένα μεγάλο διάστημα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μεταφορές χιλιάδων τόνων αγροτικών προϊόντων και δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας τουριστών, η υπάρχουσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο καθίσταται άκρως επικίνδυνη.

Στον τομέα αυτό απαραίτητο είναι να υλοποιηθούν όλα τα τμήματα του ΒΟΑΚ εντός του νομού Λασιθίου, καθώς επίσης και να προχωρήσει η υλοποίηση τον παρακάτω συγκοινωνιακών έργων: παράκαμψη Καλού Χωριού, Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα,   Νότιος Οδικός Άξονας Ιεράπετρα – Μακρύς Γιαλός – Σητεία προκειμένου ο νομός Λασιθίου και η Ιεράπετρα να αποκτήσει ένα ασφαλές οδικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες τόσο του αγροτικού τομέα (μεταφορές κηπευτικών) όσο και του τουρισμού.

•        Εγγειοβελτιωτικά έργα – Υποδομές

Δεδομένου ότι ο Δήμος Ιεράπετρας αποτελεί μια περιοχή που υποστηρίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε επίπεδο χώρας, η ανάγκη για στήριξη του αγροτικού τομέα με υποδομές προβαίνει πάντα επιτακτική και επίκαιρη.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντικά θέματα, όπως αυτό της υλοποίησης των απαραίτητων αρδευτικών έργων στο φράγμα Μπραμιανών  είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, προκειμένου να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της Ιεράπετρας.

Συγκεκριμένα, η υλοποίηση των  αρδευτικών έργων, όπως η Προσαγωγός Διώρυγα Μύρτους – Φράγματος Μπραμιανών, το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη, καθώς και το Φράγμα Λιθινών, έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007-2013 αποτελούν αναγκαίες ενέργειες για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα της Ιεράπετρας 

•       Λιμενικά Έργα

Παρόλο που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης σε θέση γεωστρατηγικής σημασίας, η Ιεράπετρα εξακολουθεί εν έτει 2017 να πλήττεται από την έλλειψη λιμανιού και μαρίνας, έργων άμεσα συναρτώμενων με το τουριστικό της προφίλ και την οικονομική της ανάπτυξη.

Στον τομέα αυτό επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών λιμενικών έργων, όπως τα παραπάνω, καθώς επίσης και να υποστηριχθεί η υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων προστασίας του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας, όπως η κατασκευή του ύφαλου κυμματοθραύστη, αλλά και τα έργα προστασίας του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας.

ΒΙΠΑ

Στον τομέα αυτό αιτούμαστε την ένταξη του έργου σε επικείμενη κρατική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση – χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου και η άμεση κατασκευή του θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, στηρίζοντας την ανάπτυξη του Δήμου Ιεράπετρας και της ευρύτερης περιοχής. 

Με την βεβαιότητα ότι η επίσκεψή σας στον  δήμο μας, μας μαρτυρά ουσιαστικό ενδιαφέρον για την εξυγίανση και την υλοποίηση πολλών από τα παραπάνω, σας ευχαριστούμε θερμά.

Με  τιμή 

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας

Θεοδόσιος Καλαντζάκης» 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook