Τελευταία ενημέρωση 20.12

Αποκλεισμένη από κάθε πλευρά ήταν η πλατεία Κορνάρου στο Ηράκλειο την ώρα που το κέντρο “έβραζε” από κινητοποιήσεις συνδικάτων που υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό με συλλαλητήρια.

Στην πλατειά Κορνάρου είχε αποκλειστεί κάθε πρόσβαση και από τα ανατολικά και από τα δυτικά με κλούβες και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Στο σημείο βρίσκονταν 56 εργατικά  σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, φοιτητικοί Σύλλογοι, και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, από όλη την Κρήτη.

Η πορεία διεξήχθη εν μέσω μπλόκων της αστυνομίας πολλών γύρω από το κινηματοθέατρο «Αστόρια» (οι οδοί Αβέρωφ, Δικαιοσύνης, Δημοκρατίας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του αποκλεισμένες).

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα στα οποία καλούσαν το λαό “να μην συναινέσουν με τη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας, κανένα συμβιβασμό με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή.” Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα πραγματοποιούν συγκέντρωση “απαντώντας μαχητικά την ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στην “αναπτυξιακή” φιέστα της Κυβέρνησης στο Ηράκλειο.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί των εργατικών σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων στην συγκέντρωση.

Την κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση των εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών φορέων, στο Ηράκλειο, την ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού πραγματοποίησε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«…Χθες και σήμερα  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -όπως πριν μερικά χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ- πραγματοποιούν  στο Ηράκλειο μια φιέστα εξαπάτησης, αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης του Κρητικού λαού που την βαφτίζουν  “Αναπτυξιακό Συνέδριο” για την Κρήτη.  “Για ποιόν” θα είναι η “ανάπτυξη” που μιλάνε;

Το απαντά η σύνθεση του Συνεδρίου. Παρόντες είναι μεγαλοεπιχειρηματίες που πήραν ζεστό χρήμα από προγράμματα και νόμους, τοπικοί παράγοντες που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και άλλοι φορείς που ελπίζουν να ωφεληθούν με κάποιο ψίχουλο από το μεγάλο φαγοπότι που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για ντόπιους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους. 

Ο πρωθυπουργός καλεί τους εργαζόμενους, συνολικά τον λαό να κάνουν νέες θυσίες για την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», θέλοντας να  μας πείσει ότι από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα έχουμε και εμείς όφελος.
Το ίδιο παραμύθι πούλησαν και πέρσι.

Την ανάπτυξη τους όμως οι εργαζόμενοι την έχουν ζήσει στο πετσί τους.

Με μείωση των νέων συντάξεων έως και 35%, διατήρηση των κατώτερων μισθών στα 586 και 511 ευρώ μεικτά, διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Με τους ανελέητους φόρους και τα χαράτσια, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο, με ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δημοσιονομικές περικοπές χωρίς τέλος.

Χορτάσαμε «ανάπτυξη». Την έζησαν – μέχρι τέλους – οι δεκάδες κι αυτό το καλοκαίρι νεκροί στα εργοδοτικά κάτεργα, σε κλάδους όπως η ανακύκλωση , τα ξενοδοχεία που κυριαρχεί η εργοδοτική τρομοκρατία.

Την γεύονται καλά και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που δεν τους επιτρέπεται ούτε μια μέρα άδεια. Οι εργαζόμενοι που καθημερινά οδεύουν προς την ανεργία. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που «απολαμβάνουν» συνεχείς μειώσεις μισθών, «αξιολόγηση» κινητικότητα και περιστολή δικαιωμάτων.

(…) Και στην σημερινή τους φιέστα ο Πρωθυπουργός  αυτή την ώρα  δίνει εξετάσεις να τους πείσει πως ότι ζήτησαν το προχωράει. Ότι επιπλέον θα καταφέρει με την λαϊκή συναίνεση να αποσπάσει όλα τα κοινωνικά κονδύλια, κάθε μορφής επιδόματος και να τα δώσει στις επενδύσεις τους…»

 

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απηύθυνε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ο οποίος ανέφερε:

«Οι υγειονομικοί σήμερα δίνουν το αγωνιστικό παρόν στη συγκέντρωση των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των μικρών και μεσαίων αγροτών Καταγγέλλουμε την κυβερνητική απόφαση να παρεμποδίσει με την παρουσία ΜΑΤ και αστυνομικής κλούβας την πραγματοποίηση προγραμματισμένης πορείας διαμαρτυρίας προς το πολιτιστικό κέντρο με αφορμή το διεξαγόμενο «αναπτυξιακό συνέδριο. Τους ενημερώνουμε ότι κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι θα τρομοκρατηθούμε. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποκάλυψη της αλήθειας και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί την υγεία-πρόνοια. 

Στην ουσία οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αποτελούν κάλεσμα στους επιχειρηματικούς ομίλους της τεχνολογίας, της έρευνας και του φαρμάκου να επενδύσουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων.

Το λαϊκό δικαίωμα και η ανάγκη για σύγχρονο, ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, η βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και της ζωής μας, δεν βρίσκονται στα συνέδρια φιέστες. Αυτό το έργο το έχουμε δει πολλές φορές και ήρθε η ώρα να κλείσουμε την πόρτα που οδηγεί την κοινωνία σ’ ένα πραγματικό μεσαίωνα. Κανένας συμβιβασμός με ό,τι απώλειες έχουμε! Δεν χαρίζουμε τίποτα. Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν με κριτήριο τις ανάγκες μας.»

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Σταυριανουδάκης Μανούσος, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ο Νίκος Βουρλάκης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δ.Χανίων και ο Τερζάκης Βασίλης, πρόεδρος του Σύλλογου ωρομισθίων και αναπληρωτών Καθηγητών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook