Συνεχής ενημέρωση

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε ξεκίνησαν στο Μεγάλο Αρσενάλι – ΚΑΜ στα Χανιά οι εργασίες του Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαικά Νησιά» το οποίο διοργανώνουν το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ευρωπαική Επιτροπή.

Η πρωτοβουλία για τα  «Ενεργειακά Νησιά», αποτελεί συνέχεια της πολιτικής διακήρυξης καθαρής ενέργειας για τα νησιά της Ε.Ε., που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο στη Βαλέτα της Μάλτας, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

Κατα την προσέλευσή του στο ΚΑΜ ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, ενώ στο θέμα του Φόρουμ αναφέρθηκαν τόσο ο Υπ. Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μιγκελ Αρίας Κανιέτε ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την σημασία της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης.

 
 
 
 
 
 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού

Τον συμβολισμό της διενέργειας αυτού του πρώτου φόρουμ “Καθαρή ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ”, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο σχετικό φόρουμ που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Τόνισε ότι αυτό το Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο νησί της Κρήτης, ενός θαλάσσιου έθνους, του οποίου πολλά νησιά και νησίδες στο Αιγαίο συνθέτουν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Ευρώπης να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα νησιά.

Σημείωσε ότι αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ξεκινά σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει γρήγορα και πλήρως τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα ανοίξει και θα συντονίσει τη θεματική για την απεξάρτηση των ευρωπαϊκών νησιών από τον άνθρακα, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dominique Ristori. Στην εκδήλωση ακόμη θα συμμετάσχουν, Πρόεδροι τοπικών κυβερνήσεων, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, Ο.Τ.Α. και άλλοι φορείς.

Κεντρικοί στόχοι της πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στα νησιά, η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η απεξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας, με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση σύγχρονων και καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων.

Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές. Επισήμανε τις πολύπλευρες προσπάθειες και τη συμβολή της στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας. Είπε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2020, αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Επίσης, ότι συμπληρώνει τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, η χώρα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών.

Σε συνεργασία με την Επιτροπή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα προχωρά επίσης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις ΑΠΕ.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook