Μπορεί η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο να πέθανε γαλήνια στο σπίτι της, όπως ανακοίνωσε χθες η L’Oreal, όμως η ζωή της μόνο ήρεμη δεν ήταν.

«Χρυσή» κληρονόμος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών στον κόσμο και με «ένοχο» οικογενειακό παρελθόν, η Λιλιάν Μπετανκούρ πέθανε σε ηλικία 94 ετών, στη βίλα της στο Παρίσι.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έπασχε από άνοια και βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με την κόρη της, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ, η οποία την κατηγορούσε ότι είχε πέσει στα «δίχτυα» του, κατά 25 χρόνια μικρότερού της, φωτογράφου Φρανσουά Μαρί Μπανιέ, κάνοντάς του πλουσιοπάροχα δώρα, μεταξύ των οποίων κι ένα νησί στις Σεϋχέλλες.

Η Μπετανκούρ γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1922 στο Παρίσι κι έχασε τη μητέρα της, Λουίζ, σε ηλικία 5 ετών. Έμεινε μόνη της με τον πατέρα της, Γιουτζίν, τον οποίο η ίδια χαρακτήριζε αυστηρό και εργασιομανή, και μεγάλωσε υπό την επίβλεψη Δομινικανών καλογριών. Στα 15 της, την έστειλαν να εργαστεί σε ένα από τα εργοστάσια της L’ Oreal ως μαθητευόμενη.

Μέσω του πατέρα της γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της, Αντρέ Μπετανκούρ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πατέρας της ήταν ένθερμος υποστηρικτής και χρηματοδότης της La Cagoule, μιας γαλλικής φασιστικής ομάδας που είχε δεσμούς με το καθεστώς των Ναζί. Ο Μπετανκούρ, που στη συνέχεια έγινε πολιτικός και μάλιστα υπουργός υπό τον Σαρλ ντε Γκωλ, ήταν μέλος της La Cagoule και γνώρισε τη Λίλιαν σε μια από τις συναντήσεις της ομάδας στα κεντρικά γραφεία της L’ Oreal. Η ειρωνία της τύχης ήταν ότι η κόρη τους, Φρανσουάζ, παντρεύτηκε τον εγγονό ενός ραβίνου που είχε πεθάνει στο Άουσβιτς.

Η Λίλιαν Μπετανκούρ με τον σύζυγό της Αντρέ στο σπίτι τους το 1988

Εκτός από το παρελθόν της οικογένειας με τους Ναζί, η ίδια είχε εμπλακεί και σε πολιτικό σκάνδαλο. Το 2007 έγιναν έρευνες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί από την οικογένεια Μπετανκούρ, ωστόσο, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν το 2013 λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Το 2011 το δικαστήριο έδωσε την επιμέλεια της Μπετανκούρ στην κόρη της και τα δύο εγγόνια της, κρίνοντας ότι δεν έχει «σώας τας φρένας».

Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη με την κόρη της ξεκίνησε το 2007 και τον Μάιο του 2015 το γαλλικό δικαστήριο βρήκε ένοχο τον Μπανιέ, κι άλλα επτά άτομα, για την εκμετάλλευση της Μπετανκούρ. Ο Μπανιέ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης.

Η Λ. Μπετανκούρ με τον εγγονό της (αριστερά), Ζαν-Βικτόρ Μεγιέρ το 2012

 

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook