Ενα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση του AIDS βρίσκεται η ιατρική κοινότητα, καθώς νέα αντισώματα, με τριπλή δράση, έρχονται να δώσουν ελπίδες.

Επιστήμονες σχεδίασαν νέα αντισώματα, τα οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους μπορούν να προσβάλλουν το 99% των στελεχών του ιού HIV. 

Στην ουσία, τα νέα αυτά αντισώματα έχουν πολλαπλή δράση. Επιτίθενται σε τρία διαφορετικά μέρη του ιού, κάμπτοντας τις αντιστάσεις του.

Η νέα αυτή επιστημονική έρευνα αποτελεί συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi.

Από την πλευρά της η Διεθνής Εταιρεία Σπέρματος έκανε λόγο για μία «συναρπαστική ανακάλυψη» αναφέροντας ότι οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς θα ξεκινήσουν το 2018 για να δουν κατά πόσο τα νέα αυτά αντισώματα μπορούν να  προλάβουν ή να θεραπεύσουν την ασθένεια.

Τι συμβαίνει στο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα αγωνίζεται να καταπολεμήσει τον ιό HIV λόγω της απίστευτης δυνατότητάς του να μεταλλάσσεται άρα και να επιβιώνει στον οργανισμό.

Οι μεταλλάξεις αυτές του ίδιου του ιού ή ακόμα και στελεχών του είναι ανάλογες με τις μεταλλάξεις του ιού της γρίπης σε εποχές έξαρσης της ασθένειας. Αποτέλεσμα αυτού είναι το ανοσοποιητικό σύστημα να βρίσκεται σε μία διαρκή πάλη ενάντια σε έναν ανυπέρβλητο αριθμό στελεχών του HIV.

Τι προβλέπει το σούπερ- αντίσωμα

Ωστόσο, μετά από χρόνια ασθένειας από τον ιό του HIV, ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσει ισχυρά όπλα που ονομάζονται «ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα». Αυτά προσβάλλουν θεμελιώδη στοιχεία του ιού και μπορούν να εξοντώσουν μεγάλες ποσότητες στελεχών του ιού HIV.

Οι ερευνητές στην ουσία προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα «ισχυρά» αντισώματα των ασθενών ως μέσο θεραπείας του HIV ή για την πρόληψη της λοίμωξης σε ένα πρώτο στάδιο.

Το αντίσωμα βοηθάει ώστε να παραμείνει ο ιό HIV σε σταθερή «τροχιά», χωρίς να εξαπλωθεί,  για 10 μήνες στο ανθρώπινο σώμα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, συνδυάζει τρία τέτοια αντισώματα σε ένα ακόμα πιο ισχυρό «ειδικό αντίσωμα τριπλής δράσης».

Ο Δρ Γκάρι Νέιμπελ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε στην ιστοσελίδα του BBC News ότι «Τα αντισώματα αυτά είναι πιο ισχυρά και έχουν μεγαλύτερο εύρος από οποιοδήποτε φυσικό αντίσωμα έχει ανακαλυφθεί».

Τα καλύτερα φυσικά αντισώματα θα στόχευαν σε ένα ποσοστό της τάξης του 90% των στελεχών του ιού. 

«Με τα αντισώματα αυτά πλέον καλύπτουμε το 99% », δήλωσε ο Δρ Νέιμπελ.

Πειράματα που έχουν δίνει σε 24 πιθήκους μάλιστα, έδειξαν ότι κανένας πίθηκος από αυτούς που έλαβαν το «ειδικό αντίσωμα τριπλής δράσης» δεν ανέπτυξε μόλυνση από τον ιό, όταν εκτέθηκε σε αυτόν.

«Μιλάμε για έναν εντυπωσιακό βαθμό προστασίας» ανέφερε ο Δρ. Νέιμπελ. 

Το έργο περιελάμβανε επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, του Ινστιτούτου Ερευνών Σκρίπς και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Η καθηγήτρια Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης AIDS ανέφερε στο BBC ότι «Πρόκειται για μία συναρπαστική ανακάλυψη. Αυτά τα υπερ-μηχανικά αντισώματα φαίνεται να υπερβαίνουν τα φυσικά (αντισώματα) και θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες εφαρμογές από όσες φανταζόμαστε σήμερα. Είναι πρώτες μέρες ακόμα, και ως επιστήμονας ανυπομονώ να δω τις πρώτες δοκιμές το 2018. Ως γιατρός στην Αφρική, αισθάνομαι την ανάγκη να επιβεβαιώσω αυτά τα ευρήματα σε ανθρώπους το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. «Οι συνδυασμοί αντισωμάτων που δεσμεύουν το καθένα σε μια ξεχωριστή περιοχή του HIV μπορεί να υπερνικήσουν καλύτερα την άμυνα του ιού, στην προσπάθεια επίτευξης αποτελεσματικής αντιμετώπισης και πρόληψης με αντισώματα» τόνισε.

Αρχική πηγή: ΒΒΨ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook