Το πρόβλημα υπάρχει με τα μικρά ψάρια, τα πιο μεγάλα τα βρίσκουμε έξω από το Σαρωνικό

Μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί από τις καταστροφικές συνέπειες της διαρροής πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη,  ο κόσμος της Αθήνας εμφανίζεται –δικαιολογημένα- μπερδεμένος  και επιφυλακτικός  απέναντι στα ψάρια της αγοράς.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαραντάκος συνάντησε το φημισμένο σεφ Λευτέρη Λαζάρου, που είναι ειδήμων στα ψάρια, προκειμένου να πέσει λίγο φως σε όλη αυτή τη σύγχυση σχετικά  με την καταλληλότητα των ψαριών.

Όπως εξήγησε ο κος Λαζάρου, ο καταναλωτής, όταν πάει να αγοράσει ένα ψάρι, θα πρέπει να κοιτάει κάποια συγκεκριμένα πράγματα: «Τα βράγχια θα πρέπει να είναι ζωντανά, κατακόκκινα, άρα το ψάρι είναι φρέσκο και δεν έχει ξένες ύλες, δηλαδή πετρέλαια κλπ».

«Το δεύτερο που πρέπει να κοιτάμε είναι η νεκρική ακαμψία, δηλαδή όταν πατάς το ψάρι, να μη πατιέται, να είναι σκληρό. Και φυσικά να κοιτάμε τη μυρωδιά, το ψάρι δεν πρέπει ποτέ να μυρίζει. Επίσης, τα σάλια, τα υγρά δηλαδή που βγάζει το ψάρι, πρέπει να είναι καθαρά».

Τι ψάρια βγάζει όμως ο Σαρωνικός ; Από αυτά που βάζουμε στο πιάτο μας;

Ο κος Λαζάρου επισημαίνει ότι: «Ο Σαρωνικός βγάζει  μικρά ψάρια, τα λεγόμενα αφρόψαρα, δηλαδή  σαρδέλα, γόπα, γαύρο, ζαργάνα, αυτά,  όχι κάτι άλλο . Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με το Σαρωνικό εστιάζεται σε αυτά τα συγκεκριμένα ψάρια».

Όσον αφορά τα πιο μεγάλα ψάρια, ο διάσημος σεφ εμφανίζεται καθησυχαστικός: «Ο ψαράς δεν είναι τρελός να ρίξει το δίχτυ του στα παράλια εδώ που έχουμε συσσωρευμένη πετρελαιοκηλίδα. Και να το ρίξει, το δίχτυ του δε θα πάει κάτω, ούτε το αγκίστρι του θα βυθιστεί».

«Αλλά και να βυθιστεί το αγκίστρι του, το ψάρι δε θα μυρίσει το δόλωμα για να πάει πάνω του.  Το ψάρι δεν είναι ηλίθιο, όταν δει κάτι στραβό στο περιβάλλον που βρίσκεται, μεταναστεύει σε άλλες θάλασσες πιο ανοιχτά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook