4 παιδιά μεταξύ των ανθρώπων που διασώθηκαν, οκτώ ενήλικες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμικά επεισόδια

Εξαντλημένοι και ταλαιπωρημένοι μεταφέρθηκαν χθες στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου οι πρόσφυγες που νωρίς το πρωί διασώθηκαν από τις λιμενικές αρχές στη νήσο Παξιμάδια νότια της Αγίας Γαλήνης.

Οι 45 συνολικά άνθρωποι είχαν παραμείνει αβοήθητοι στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης στο νησάκι, μετά τη διάλυση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν, καθώς δεν μπορούσαν οι λιμενικές αρχές να προσεγγίσουν το σημείο λόγω της κακοκαιρίας. Συνολικά είναι 44 άτομα, 29 άνδρες (και έφηβοι), 11 γυναίκες και 4 παιδιά και όλοι δηλώνουν ότι είναι από το Ιράκ και το Ιράν. Δεν υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά και όλα είναι καλά στην υγεία τους.
Στο μεταξύ, λίγο μετά την επιχείρηση διάσωσης, συνελήφθησαν δύο άτομα ως διακινητές, ένας άνδρας και μια γυναίκα, γεωργιανοί υπήκοοι. 
Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν κρυφτεί στα Παξιμάδια και εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές, οι οποίες γνώριζαν από τις μαρτυρίες των επιβαινόντων στο σκάφος ότι ήταν ένα ζευγάρι μαζί τους οι οποίοι φέρονται να είχαν οργανώσει τη μεταφορά των προσφύγων και στη διάρκεια της νύχτας εξαφανίστηκαν.

ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

Λόγω της μεγάλης ταλαιπωρίας που υπέστησαν και επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν μέρες χωρίς φαγητό, με την άφιξή τους στο Λιμεναρχείο τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχοντας υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο. 
Το μεσημέρι κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν άλλα τρία άτομα και το απόγευμα άλλο ένα. Το σοβαρότερο περιστατικό αφορά μία γυναίκα η οποία έφερε μώλωπες και εκδορές στο σώμα η οποία νοσηλεύεται στη Χειρουργική και αναμένεται να πάρει εξιτήριο το Σάββατο, όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Φραγκιαδάκης.
Γιατροί του νοσοκομείου βρέθηκαν από νωρίς στο χώρο του Λιμεναρχείου προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες εφόσον χρειαστεί, ενώ οι εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί, υποδεχόμενοι τους ανθρώπους αυτούς και προσφέροντας βασικά είδη ρουχισμού.

Τη σίτισή τους έχει αναλάβει η Μητρόπολη Ρεθύμνου, ενώ αλληλέγγυοι επίσης προσφέρουν βασικά είδη διατροφής και υγιεινής. Η Πρωτοβουλία Ρεθύμνου για τους μετανάστες, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων από διάφορα σχολεία ήταν παρόντες προκειμένου να βοηθήσουν ώστε να είναι οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών όσο το δυνατόν καλύτερες. Το χώρο επισκέφθηκαν και στελέχη του «Χαμόγελου του παιδιού».

ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Για τους 45 συνολικά ανθρώπους ξεκίνησε χθες η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης από τις λιμενικές αρχές, ενώ θα πραγματοποιηθούν και ιατρικές εξετάσεις. Αφού ολοκληρωθεί η προνάκριση θα σταλεί η δικογραφία στον Εισαγγελέα, όπως επίσης και η δικογραφία για τους δύο συλληφθέντες οι οποίοι κρατούνται από τις λιμενικές αρχές. Ο Εισαγγελέας εφόσον αποφασίσει να απέχει από την άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομη είσοδο στη χώρα στη συνέχεια θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αίτησης ασύλου.
Εφόσον πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται από χώρα που δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, θα πρέπει να ενημερωθεί η υπηρεσία ασύλου (που υπάρχει πλέον στο Ηράκλειο) και στη συνέχεια να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες από την υπηρεσία. Σε αντίθετη περίπτωση έρχονται αντιμέτωποι με την απέλαση.

H δικηγόρος Χρυσούλα Προκοπάκη, εκπροσωπώντας τον Δικηγορικό Σύλλόγο Ρεθύμνου επισκέφθηκε χθες τον Λιμενάρχη και ενημερώθηκε για την κατάσταση επισημαίνοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος θα παρακολουθεί την υπόθεση.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκε ο Ευρωπαϊκός Δικηγορικός Σύλλογος ώστε να αποστείλει έγγραφα στις γλώσσες των μεταναστών για να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
Στο μεταξύ, ο χώρος που αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν είναι αυτός των ναυτεργατών, πίσω από το Λιμεναρχείο, ένας χώρος μικρός και ακατάλληλος για τόσα άτομα, ωστόσο οι δήμοι και η αντιπεριφέρεια και όλοι γενικά οι τοπικοί φορείς δηλώνουν πως δεν διαθέτουν κανέναν άλλο χώρο κατάλληλο για προσωρινή φιλοξενία.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνου, κ. Αγριμάκης τόνισε χθες σε δήλωσή του ότι ο δήμος θα συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Οι 44 συνολικά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος, όταν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου μέσω του διεθνούς αριθμού 112 στις 4 περίπου το μεσημέρι της Πέμπτης, βορειοδυτικά της Γαύδου, νότια της Αγίας Γαλήνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λιμενικού, το πλοιάριο έπλεε νότια της Κρήτης και επιχείρησε να εισέλθει στον κόλπο της Μεσαράς για να προστατευθεί από τη θαλασσoταραχή, όμως οι δυτικοί, βορειοδυτικοί άνεμοι που έφταναν τα 7 μποφόρ, δυσχέραναν τον πλου και εντέλει οδήγησαν το πλοιάριο στα Παξιμάδια.

Αλιευτικά και τουριστικά σκάφη δεν κατάφεραν να αποπλεύσουν για να πάνε στην περιοχή, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Σκάφος του Λιμενικού από την Αγία Γαλήνη απέπλευσε αλλά δεν κατάφερε να φτάσει.
Μισή ώρα μετά, τα κύματα έριξαν το σκάφος με τους πρόσφυγες στην ακτή της νήσου Παξιμάδια, το σκάφος διαλύθηκε ωστόσο όλοι αποβιβάστηκαν στο νησί ασφαλείς.

Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Ρεθύμνου κ. Καστρινάκη, λόγω του καιρού -6 με 7 μποφόρ- τα διασωστικά σκάφη δεν ήταν δυνατόν να προσεγγίσουν το νησάκι, έτσι αποφασίστηκε να γίνει εκ νέου προσπάθεια το πρωί. Γύρω στις 5 το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση με σκάφη από την Αγία Γαλήνη και τον Κόκκινο Πύργο, ενώ συνέδραμε κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Με σύμμαχο τους ήπιους ανέμους μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από τι λιμενικές αρχές με ιδιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Εκεί διαπιστώθηκε πως ένα άνδρας είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στο Ρέθυμνο, στο Λιμεναρχείο, όπου έγινε η καταγραφή, τους δόθηκαν ρούχα και φαγητό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook