Στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας θα βρεθεί από σήμερα Δευτέρα η υλοποίηση του Μνημονίου και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ έχει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αρχίσει, όπως δημοσιεύει το in.gr, να ενημερώνεται και από σήμερα θα ξεκινήσει τους ελέγχους του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε υπουργεία, υπηρεσίες και αρχές προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης που θα κρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσεως του μηχανισμού στήριξης. Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα μεθαύριο Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε δημοσιονομική και ταμειακή βάση, όπου στο επτάμηνο οι επιδόσεις υστερούν έναντι των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου. Ακόμη, η τρόικα θα ενημερωθεί για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, αλλά και για τις επιχειρούμενες αλλαγές στην φορολογία. Τέλος, θα εξετασθούν και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η λειτουργία του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Στελέχη της τεχνικής αποστολής της τρόικας θα έχουν συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα οι κ. κ. Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να συναντηθούν με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλο. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτίθεται να διαπραγματευθεί με την τρόικα την υφιστάμενη σύνθεση των δημοσιονομικών μέτρων, κυρίως στο σκέλος της φορολογίας. Το βασικό επιχείρημα θα είναι η αρνητική επίπτωση ορισμένων εισπρακτικών μέτρων στην οικονομία την ώρα που δείχνει να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ύφεση σε σχέση με τις προβλέψεις του Μνημονίου.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα κινηθεί ομαλά και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση της χώρας, είτε με την εκταμίευση της έκτης δόσης του παλιού πακέτου είτε της πρώτης του νέου συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook