Τα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2012 – 2014 θα τεθούν τη Δευτέρα στους επικεφαλής της τρόικας και εν συνεχεία θα τεθούν προς συζήτηση στη Βουλή και προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Υπενθυμίζεται πως η τρόικα ζητεί από την Ελλάδα να λάβει την τριετία 2012 – 2014 νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ, ενώ οι παρεμβάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι στη συνάντηση της Δευτέρας είναι:

-Στον δημόσιο τομέα κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

-Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7,5 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα. Ήδη, εντός του Φεβρουαρίου θα παρουσιασθούν δύο νομοσχέδια από το υπουργείο Εσωτερικών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Γ.Ραγκούσης, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη.
Επίσης, ζητεί μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ρυθμισθεί εντός του Απριλίου με την αποκρυστάλλωση του ενιαίου μισθολογίου.

-Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργασθεί με ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά και ελεγκτικά θέματα.

-Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά). Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να διευκολύνουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, καθώς η Γερμανία ζητεί την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στα κράτη της ζώνης του ευρώ.

– Τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογώντας μάλιστα πλήθος συγχωνεύσεων διευθύνσεων και φορέων. Το συγκεκριμένο έργο το έχει αναλάβει προσωπικά ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook