Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας και εργαζομένων ολοκληρώθηκε το διήμερο φεστιβάλ των  “Αναιρέσεων 2017” που διοργάνωσαν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική απελευθέρωση και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Για την πετυχημένη διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο με πολύ κόπο έχει δωρεάν  είσοδο καθώς δεν έχει σπόνσορες και χορηγούς, ούτε καμία επιχορήγηση, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους δεκάδες μέλη και φίλοι της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΝΑΡ, που πραγματικά με κόπο αλλά και κέφι έστησαν, λειτούργησαν και «πρόσφεραν» στους εκατοντάδες καλεσμένους και επισκέπτες ένα όμορφο, δημιουργικό και ανατρεπτικό φεστιβάλ.

Πιο αναλυτικά:

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα ” Ο Πόλεμος στη γειτονιά μας.Μια αντιπολεμική διεθνιστική απάντηση”.

Τη συζήτηση άνοιξε η Γ. Μοριανού  που αναφέρθηκε στην επικαιρότητα του θέματος σε μια εποχή που βάση της Σούδας χρησιμοποιείται ή σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερα σε πολεμικές συρράξεις και επεμβάσεις στην περιοχή.

Ο Γ. Πιαγκαλάκης  μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση είπε : “Σε μια περίοδο κρίσης οι πόλεμοι θα αυξάνονται , θα γενικεύονται και ίσως να μην γίνονται πια δι’ αντιπροσώπων αλλά και  με άμεση εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων που αποτελούν άλλωστε και τους κύριους εμπόρους όπλων. Αυτές οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συμβαδίζουν με την καθολική επίθεση στο επίπεδο ζωής  και τα δικαιώματα των εργατικών -λαϊκών στρωμάτων, στις ελευθερίες στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και το επίπεδο  των ιδεών με μια διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.  Επίσης τόνισε ότι η ταξική διεθνιστική πάλη για την ειρήνη και την ήττα της αστικής  στρατηγικής θα είναι επιτακτικό καθήκον και οργανικό στοιχείο της πάλης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Ο Χρ. Μπέλμπας από την ΛΑΕ έκανε μια ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλο τον κόσμο (Συρία, Ουκρανία, Κορέα, Βενεζουέλα κα.) έκανε μια κριτική στις αριστερές θέσεις και μίλησε και για το θέμα της βάσης της Σούδας. “Ως Λαϊκή Ενότητα προσδοκούμε να προκύψει μια πολιτική απόληψη, ένα πολιτικό πρόταγμα καθώς το θέμα των επεμβάσεων μας απασχολεί άμεσα από τη στιγμή που έχουμε στα Χανιά μια από τις πιο σημαντικές βάσεις των ΗΠΑ που την αξιοποιούν για να φέρουν σε πέρας τους στόχους τους”.

Ο Ν. Χαρτζουλάκης από το ΚΚΕ μ-λ είπε: “Ενώ η περιοχή μας έχει πνιγεί στο αίμα  από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και τις τυχοδιωκτικές κινήσεις διάφορων αντιδραστικών καθεστώτων η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει ολόκληρη τη χώρα σαν ορμητήριο για τους αμερικάνους και μπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνες περιπέτειες”.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Το πολιτιστικό μέρος ξεκίνησε με τους Hide n Seek  που ανέβασαν τον κόσμο με τις
new rock εκτελέσεις τους αλλά και με κλασσικά κομμάτια όπως το “Ηouse of Rising Sun”. Ακολούθησαν οι Dragons με blues, ενώ τον κόσμο ανέβασαν οι 1000 Moods  ένα από τα καλύτερα ελληνικά stoner rock συγκροτήματα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ | ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ

Πλούσια ήταν η συζήτηση στην εκδήλωση με θέμα  «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Επανάσταση, Πρωτοπορία, Κομμουνισμός από τη σκοπιά των σημερινών αναμετρήσεων» με εισηγήσεις, τοποθετήσεις, ερωτήσεις.

O Περικλής Παυλίδης καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας είπε μεταξύ άλλων: «Ο 20ος αιώνας ήταν ο αιώνας της Οκτωβριανής επανάστασης. […] δεν υπάρχει χειραφετικό, απελευθερωτικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό, αντιαποικιακό που να μην φέρει το στίγμα της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία, γιατί έχουμε την ΕΣΣΔ και μια σειρά από άλλες χώρες που παρά τις όποιες αντιφάσεις τους προοδεύουν. Παρά τις αν θέλετε, φρικτές αντιφάσεις τους, έχουν στοιχειά χειραφετικά για εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου. Αν σήμερα λοιπόν επιχειρούν να απαξιώσουν την εμπειρία του υπαρκτού σοσιαλισμού, του σοβιετικού σοσιαλισμού είναι γιατί ήταν μια εμπειρία 70 ετών και όχι 5 και 10 ετών, όπως οι ίδιοι Μπολσεβίκοι φοβούνταν ότι θα κρατήσουν! […] Ποτέ άλλοτε Αστοί, γαιοκτήμονες, φεουδάρχες άνθρωποι της ταξικής κυριαρχίες δεν ένιωσαν τέτοια υπαρξιακή απειλή!…Η Σοβιετική Ένωση ήταν μια νέα κοινωνία»

ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Παναγιώτης Μαυροειδής (μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση) σημείωσε: «Πρέπει να αναστοχαστούμε πολλά για την Οκτωβριανή επανάσταση […]. Κοιτάξτε την αντικομμουνιστική ιστορία σήμερα. […] Η συζήτηση για το παρελθόν που σηκώνουν οι αστοί έχει να κάνει με αυτά που έρχονται από το μέλλον. Η αστική τάξη θέλει να μετασχηματίσει το παρελθόν, αμαυρώνοντας τον κομμουνισμό θέλοντας να σώσει το δικό της τομάρι στο μέλλον. Κηρύσσει για άλλη μια φορά, το τέλος της ιστορίας, δυσφημώντας τον κομμουνισμό και ειδικά την προοπτική σύγχρονης επαναστατικής επαναθεμελίωσης του γιατί ξέρει ότι οι νέες κοινωνικές επαναστάσεις θα τελειώσουν την ίδια.»

ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ

Για τους λόγους του πισωγυρίσματος που οδήγησε στην ανατροπή και κατάρρευση της ΕΣΔΔ ο Π. Μαυροειδή είπε: « Η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων με κάθε θυσία, με αντιγραφή όλων των τυπικών στοιχείων της καπιταλιστικής ανάπτυξης επικράτησε ως ξένο καθήκον επί του καθήκοντος της χειραφετημένης εργασίας. […] Οι εργατικές επιτροπές που φτιάχτηκαν την πρώτη περίοδο καταργήθηκαν, τα σοβιέτ παραγκωνίσθηκαν, το κόμμα κρατικοποιήθηκε, οι απεργίες απαγορεύτηκαν, η εντατικοποίηση της εργασίας κυριάρχησε πλήρως, η δουλειά με το κομμάτι η πιο ταιριαστή από τις καπιταλιστικές μεθόδους όπως έλεγε ο Μαρξ βασίλεψε, η εργασιακή υποταγή και πειθαρχία εξυμνήθηκε. Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν μπορούσαν να αποκλειστούν οπωσδήποτε σε έκτακτες, πολεμικές συνθήκες ως προσωρινά μέτρα. Και έτσι δικαιολογήθηκαν ως προσωρινά μέτρα. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι έγιναν τελικά θεωρία και καθεστώς. Κανένα δε ήταν παράλογο από μόνο του ή αυθαίρετο, κανένα δεν ήταν ανορθολογικό σε μια συγκεκριμένη περίοδο, δεν σημαίνει όμως ότι συνηγορούσαν σε μια πορεία νίκη της επανάστασης αλλά συνηγορούσαν σε μια πορεία προς τα πίσω…[…] Ένα σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα ως συλλογικός ηγεμόνας δεν έχει απέναντι του το ζήτημα της υπανάπτυξης του καπιταλισμού αλλά της υπερανάπτυξης και του σαπίσματος του. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, το τελείως διαφορετικό και ελπιδοφόρο στοιχείο για τους κομμουνιστές σήμερα».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Το πολιτιστικό μέρος της βραδιάς συνεχίσθηκε με stand-up comedy με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, ενώ ακολούθησε συναυλία-γλέντι με το Μάνο Μαλαξιανάκη και τους Χάρη και Γιώργη Παντερμάκη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αναιρέσεις» μοιράστηκαν δεκάδες κείμενα από τα θεματικά περίπτερα, αγοράστηκαν πολιτικά και όχι μόνο, βιβλία από το βιβλιοπωλείο και έγινε συλλογή ειδών ανάγκης για τους πρόσφυγες που διαμένουν στον Καλαθά.

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες νέους και νέες, τους εργαζόμενους και άνεργους, όλους του φίλους και τις φίλες που συμμετείχαν και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που εθελοντικά και αποφασιστικά εργάστηκαν για την επιτυχία του Φεστιβάλ σε όλα τα επίπεδα.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook