Ένας «χαμένος» πίνακας του φλαμανδού ζωγράφου, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς ανακαλύφθηκε στη Γλασκώβη, έπειτα από 400 ολόκληρα χρόνια. 

Το πορτρέτο του πρώτου Δούκα του Μπάκιγχαμ που χρονολογείται στον 17ο αιώνα, ανήκε στη συλλογή του Μουσείου της Γλασκώβης και εκτίθετο στο κοινό στο σπίτι του επίσης ζωγράφου -εκπροσώπου του αφηρημένου εξπρεσιονισμού- Τζάκσον Πόλοκ. 

Ωστόσο, λόγω των πολλών στρώσεων των χρωμάτων, αλλά και της σκόνης που είχε συσσωρευτεί από το πέρασμα των αιώνων, θεωρήθηκε ότι ήταν μεταγενέστερο αντίγραφο άλλου καλλιτέχνη.  

Το πορτρέτο φιλοτεχνήθηκε περίπου στο 1625. Ο Δούκας ήταν μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της εποχής των Ιακώβων, από τον Α’  έως τον Στ’. 

Η ανάλυση του ξύλου από το οποίο κατασκευάστηκε το πλαίσιο, ο καθαρισμός του αλλά και η μελέτη του με ακτίνες Χ πιστοποίησαν πως πρόκειται για το αυθεντικό πορτραίτο του George Villiers, του πρώτου Δούκα του Μπάκιγχαμ που ζωγράφισε ο Ρούμπενς. 

Η αναγνώριση έγινε από από τον Ben van Beneden, διευθυντή του μουσείου «Rubensuis» στην Αμβέρσα, της οικίας και του ατελιέ του σπουδαίου ζωγράφου. 

Όπως τόνισε ο ίδιος αποτελεί μία σπάνια προσθήκη στα πορτραίτα του Ρούμπενς, η οποία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε το είδος.   Η αποκατάσταση του πίνακα ολοκληρώθηκε και τώρα θα επιστρέψει πίσω στην οικία του Πόλοκ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook