Τελευταία ενημέρωση 19.38

Έκλεισαν οι κάλπες – Τα ξημερώματα τα πρώτα αποτελέσματα

Μεγάλες απώλειες καταγράφει το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

Πανωλεθρία και για τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς που καταγράφουν το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας τους, την ώρα που οι ακροδεξιοί του AfD βρίσκονται στην τρίτη θέση με μεγάλο ποσοστό.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll:

Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU): 32,5%
Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 20
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 13,5
Η Αριστερά (Die Linke): 9
Φιλελεύθεροι (FDP): 10,5
Πράσινοι (Grunen): 9,5

Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση

Είναι βαριά η ήττα και θα πάμε στην αντιπολίτευση είπε η αντιπρόεδρος του κόμματος η οποία ανακοίνωσε ότι ο Σούλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος

Το Σοσιαλδημοκραιτκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση, έπειτα από την ιστορική του ήττα.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ για να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. 
Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε επίσης μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

Πανηγυρίζει η ακροδεξιά…

Το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, που φαίνεται να συγκεντρώνει το 13,5% των ψήφων, δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα», σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου του μετά το πρώτο exit poll. 

«Λέμε όχι στην ισλαμοποίηση και θέλουμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας. Προτείνω αυτή η βραδιά να είναι βραδιά γιορτής, αλλά από αύριο να εργαστούμε για αυτή τη χώρα»

Ήδη πριν από την ανακοίνωση του πρώτου exit poll, το στρατόπεδο των ακροδεξιών είχε ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς, με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έναν εκ των δύο βασικών υποψηφίων της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία να εξηγεί ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με τα κόμματα του κατεστημένου.

Βασικό αίτημα στο μανιφέστο του ξενοφοβικού κόμματος να απαγορευτούν όλα τα ισλαμικά τεμένη και οι μιναρέδες, να σταματήσουν οι προσευχές των μουεζίνηδων και να απαγορευτεί η μπούρκα. 

Το AfD ζητά ακόμη να αλλάξει η στάση έναντι των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και το σενάριο “Τζαμάικα”

Με αυτά τα δεδομένα, τα δύο επικρατέστερα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης είναι δύο:

Συνεργασία CDU – Φιλελεύθερων: Επανάληψη της συνεργασίας που κυβέρνησε τη Γερμανία από το 2009 έως και το 2013. Το εν λόγω σενάριο θεωρείται και το χειρότερο δυνατό για την Ελλάδα καθώς οι θέσεις των Φιλελεύθερων θεωρούνται εξαιρετικά σκληρές απέναντι στη χώρα μας. Μάλιστα πρόσφατα ετέθη εμμέσως θέμα Grexit από εκπρόσωπο του κόμματος. 

Συνασπισμός «Τζαμάικα»: Συνεργασία δηλαδή του CDU, των Φιλελεύθερων που κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με το 2013 όταν έμειναν εκτός Bundestag και των «Πρασίνων» (το “τζαμάικα” προκύπτει από τα χρώματα της σημαίας της, το μαύρο, το πράσινο και το κίτρινο τα οποία αντιστοιχούν στο CDU, τους Πράσινους και το FDP). Τέτοιoς συνασπισμός δεν έχει υπάρξει σε ομοσπονδιακό επίπεδο και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα συνδυαστούν οι απόψεις τους για την Ελλάδα. 

Και τούτο διότι οι μεν Φιλελεύθεροι είναι υπέρ της σκληρής στάσης που φτάνει μέχρι τις συμβουλές να βγει από την ευρωζώνη για το καλό της, οι δε Χριστιανοδημοκράτες δεν συζητούν πλέον το θέμα καθόλου όπως φυσικά και οι Πράσινοι.

Πάντως, ο Ελμαρ Μπροκ, πολύπειρος και αρχαιότερος χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ απέκλεισε κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους λένε απλώς ότι οι Φιλελεύθεροι θα πειστούν να μην επιμείνουν. 

Ίσως και να έχουν δίκαιο διότι απλώς το FDP θέλει προεκλογικά να αλιεύσει ψήφους. Αλλά και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους οι απόψεις των τριών αυτών εν δυνάμει εταίρων διίστανται, αφού οι Πράσινοι είναι υπέρ, οι Χριστιανοδημοκράτες και ο κ. Σόιμπλε παραπέμπουν την εξέτασή του για την, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, εποχή. Για τους Φιλελεύθερους ούτε λόγος να γίνεται φυσικά. 

Αντίβαρο θα αποτελούσε βέβαια η παρουσία των Πρασίνων στην κυβέρνηση και αυτό θα λειτουργούσε υπέρ της Ελλάδας. Αν αναλογιστεί όμως κανείς ότι οι διαφορές τους σε άλλα θέματα, όπως είναι το προσφυγικό και το κλίμα , είναι μεγάλες, η συνύπαρξή τους μοιάζει μάλλον δύσκολη. 

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συμφωνούν απολύτως σε ένα πράγμα, προεκλογικά τουλάχιστον: ότι δεν μπορούν να φανταστούν ένα συνασπισμό «Τζαμάικα». Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις συνηγορούν πάντως υπέρ του τρικομματικού αυτού σεναρίου.

newpost.grprotothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook