Το κόμμα της Καγκελαρίου συγκεντρώνει το 33% – Στο 20,5% οι Σοσιαλιστές – Τρίτη δύναμη με 12,6% το AfD – Στη Βουλή οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατές (10,7%), Αριστερά (9,2%) , Πράσινοι (8,9%) – Προς συνασπισμό «Τζαμάικα» για την επόμενη κυβέρνηση

Πύρρειος αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη νίκη για την Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής.

Ακόμα χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα για τον μέχρι την Κυριακή κυβερνητικό εταίρο το Σοσιαλιστικό κόμμα καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το 20,5% με τον επικεφαλής του Μάρτιν Σουλτς, να σπεύδει να ανακοινώσει ότι το SPD θα αποτελέσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς με το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία να αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη με ποσοστό 12,6% και να προαναγγέλλει «κυνηγητό» της Μέρκελ στην Κάτω Βουλή, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις με επεισόδια να σημειώνονται κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών των οπαδών του.

Τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη στη Γερμανία αναδείχθηκαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 10,7%, ποσοστό που τους καθιστά ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων καθώς, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα αποτελέσουν τον βασικό κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

Στην εξακομματική βουλή, τέλος, θέση πήραν τόσό το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 9,2% όσο και οι Πράσινοι (8,9%) που το βασικό σενάριο τους θέλει να είναι το τρίτο κόμμα στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό – όποτε και αν ήθελε προκύψει.

Όσον αφορά τις έδρες, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 246 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 153 έδρες, το ακροδεξιό κόμμα AfD 94 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 80 έδρες, οι Πράσινοι 67 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 69 έδρες.

Πύρρειος νίκη της Μέρκελ 

Οι κάλπες στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας έκλεισαν στις 7 το απόγευμα με τη συμμετοχή να αγγίζει 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ARD. 

Το πρώτο exit poll αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης έφερε στην πρώτη θέση το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,5%, το SPD 20%, ενώ το  ακροδεξιό – ευρωσκεπτικιστικό AfD 13,5%, πετυχαίνοντας την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

CDU και SPD σημείωσαν βαριές απώλειες, με τους Χριστιανοδημοκράτες να συγκεντρώνουν το χειρότερο ποσοστό τελευταία 70 χρόνια, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες  του Μάρτιν Σουλτς κατέγραψαν τα χειρότερα στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Γερμανίας.

Ακόμα χειρότερο είναι το αποτέλεσμα του αδελφού (υπερσυντηρητικού) βαυαρικού βραχίονά του, του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU), το οποίο κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικό ποσοστό του (38,5%) και ενδεχομένως να σκληρύνει τη στάση του σε θέματα όπως το προσφυγικό.

Επί εβδομάδες, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υπέμενε αποδοκιμασίες και σφυρίγματα όποτε έκανε προεκλογικές εμφανίσεις στην ανατολική Γερμανία, από όπου κατάγεται.

Και την Κυριακή ήταν οι ψηφοφόροι στην ανατολική Γερμανία, προφανώς εξοργισμένοι για την απόφασή της να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα το 2015, αυτοί που συνέβαλαν προκειμένου οι συντηρητικοί να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους μετά το 1949 και να μπει ένα ακροδεξιό κόμμα στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά μετά το 1945.

Σοκ και διαμαρτυρίες από την άνοδο της ακροδεξιάς

Ήδη πριν από το πρώτο exit poll στο στρατόπεδο των ακροδεξιών, ενώ μετά την ανακοίνωση του ποσοστού στήθηκε πάρτι στο εκλογικό κέντρο στο Βερολίνο. 

Το AfD ξεπέρασε την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών σε ποσοστό ψήφων στη Σαξονία, όπου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 27% και 26,9% αντίστοιχα, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έλαβαν μόλις το 10,5% των ψήφων, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από το κόμμα Η Αριστερά (16,1%).

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που κατέγραψε η AfD σε όλη τη γερμανική επικράτεια στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιοήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με συνθήματα, όπως «Κάτω οι Ναζί!», «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD», ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια. 

 Από την πλευρά του Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επίδοση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις βουλευτικές εκλογές, ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Μπούντεσταγκ να μην σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μαζί του. 

Πώς ψήφισαν οι Γερμανοί 

Οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 41% το CDU/CSU, μείωση περίπου 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό έφτασε το 47% μεταξύ των γυναικών (μείωση 6% σε σχέση με το 2013).

Μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών μόνο το 25% ψήφισε τους Χριστιανοδημοκράτες.
Το SPD παραμένει πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 και στους μεταξύ 30 και 44 ετών, με ποσοστά 19% και 17% αντίστοιχα.

Την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προτιμούν δύο φορές περισσότερο οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (16% έναντι 9%), ενώ στην πρώην ανατολική Γερμανία έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το CDU στους άνδρες κάτω των 60 ετών.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία το 16% των ψηφοφόρων μεταξύ 30 και 44 ετών ψήφισε το ακροδεξιό κόμμα, όπως και το 15% της κατηγορίας 45 με 59 ετών. 

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Μετά την δήλωση επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, μεγάλου χαμένου των εκλογών, ότι «ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει» και το κόμμα του θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, η Άνγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει σε Φιλελεύθερους και Πράσινους τους επόμενους εταίρους της. 

«Έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των εξιτ πολ. 

Ο πρώτος εταίρος φαίνεται ότι θα είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, καθώς όπως δήλωσε ο επικεφαλής του  Κρίστιν Λίντνερ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ δήλωσε ότι το κόμμα θα εκετάσει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι η είσοδος της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο με το AfD με τον πρόεδρό του να δηλώνει: «θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας».

Αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στην Γερμανία και αποκλείεται  μέχρι τώρα από όλους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook