Με λίστα η προμήθεια εμβολίου της ιλαράς στα Χανιά – Πολύς κόσμος ανεμβολίαστος, οι μεγάλες ανάγκες έχουν οδηγήσει σε σοβαρή έλλειψη

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί γονείς, φαρμακοποιοί και γιατροί στα Χανιά προκειμένου να προμηθευτούν το εμβόλιο της ιλαράς που αυτήν την περίοδο παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη λόγω αυξημένης ζήτησης.

Τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς που εμφανίστηκαν και στην Κρήτη ( σε Χανιά και Ηράκλειο), η προειδοποίηση των επιστημόνων ότι η νόσος παρουσιάζει επιδημική έξαρση και οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για διεύρυνση του εμβολιασμού εκτός από παιδιά, σε ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε επαγγελματίες υγείας, έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης και σε συνακόλουθη έλλειψη του φαρμάκου στα Χανιά.

Με λίστες η προμήθεια του εμβολίου στα Χανιά

Η προμήθεια γίνεται πια με λίστες και μέχρι το σύστημα προσφοράς – ζήτησης να τεθεί σε σχετική ισορροπία, οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να περιμένουν για μέρες μέχρι να λάβουν το πολυπόθητο εμβόλιο.

Οι γονείς στα Χανιά, που έχουν σε μεγαλύερο βαθμό “θορυβηθεί” για τα παιδιά τους, πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας το εμβόλιο.

Όπως σημείωσε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του φαρμακευτικου συλλόγου Χανίων κ. Μανόλης Κατσαρακης 

“Η ζήτηση για εο τριπλό εμβόλιο “ιλαράς, παρωτίτιδα, ερυθράς” έχει εξαπλασιαστεί. Εκεί που στην αρχή του μήνα μιλούσαμε για διπλασιασμό, όσο προχωράει ο μήνας η ζήτηση έχει εξαπλασιαστεί, οπότε καταλαβαίνετε οτι οι ποσότητες που υπήρχαν στο δίκτυο της φαρμακαποθήκης δεν επαρκουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Υπάρχει η υπόσχεση ότι μέσα στην εβδομάδα θα παραδοθούν ποσοτητες για να ικανοποιηθούν συνταγές που έχουν “κρατηθεί” ώσπου να βρεθούν τα εμβόλια. Υπάρχει μια μικρή λίστα πλέον για το συγκεκριμένο εμβόλιο, γιατί δεν επαρκούν οι ποσότητες όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση”.

Πολύς κόσμος ανεμβολίαστος

“Είναι πολύς κόσμος ανεμβολίαστος και “ακάλυπτος” όσον αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο. Επίσης οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να εμβολιαστούν οι πάντες, ακόμα και οι ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιαστεί, οι επαγγελματίες υγείας κτλ. Οπότε η ζήτηση δεν περιορίζεται στα παιδιά”, επισημαίνει ο κ.Κατσαράκης.

Πώς λειτουργεί η λίστα

Τα φαρμακεία “κρατούν” λίστα για την προμήθεια του φαρμάκου, δηλαδή όταν ένας πελάτης περάσει το κατώφλι του φαρμακείου και ζητήσει το εμβόλιο, ο φαρμακοποιός κρατάει τα στοιχεία του και τον ειδοποιεί να παραλάβει το εμβόλιο όταν το προμηθευτεί εκ νέου από την φαρμακαποθηκη.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο διατίθεται από δύο εταιρείες, ωστόσο όταν κάποιος εμβολιαστεί με το ένα από τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά, η επαναληπτική δοση θα πρέπει να γίνει από το ίδιο και όχι από αυτό που βρίσκεται διαθέσιμο κάθε φορά.

Οι γονείς, όπως περιγράφει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, ψάχνοντας το εμβόλιο ή τηλεφωνούν στους γιατρούς, ρωτώντας αν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

“Φαντάζομαι ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η κατάσταση, αυτήν την υπόσχεση έχουμε” κατέληξε ο κ. Κατσαράκης.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook