Αύριο το πρωί στις 10 οι κύριοι Francois Baroin και Wolfgang Schauble, υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα συναντηθούν για να δουν πως θα θέσουν σε εφαρμογή τα… μακροπρόθεσμα σχέδια της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί που βρέθηκαν εκτάκτως πριν από μία εβδομάδα και απογοήτευσαν τους πάντες -άκόμα και τους ψηφοφόρους τους- με τα όσα όσα δεν αποφάσισαν.

Στην ατζέντα των δύο υπουργών επισήμως είναι οι αποφάσεις για την προώθηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και την μεσομακροπρόθεσμη σύγκλιση της ευρωοικονομίας.

Ανεπισήμως όμως, το καυτό θέμα στην ατζέντα είναι το τί μπορούν να κάνουν για να πείσουν τις αγορές κεφαλαίου ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει την στροφή στην ύφεση και την νομισματική αναταραχή.

Κυρίως όμως το τί μπορούν να κάνουν με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο υφίσταται δραματική πίεση από την περασμένη εβδομάδα και κυρίως μετά την απόφαση της FED να θέσει θέμα ελέγχου της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν δραστηριότητα στις ΗΠΑ, δηλαδή όλες τις μεγάλες ευρω-τράπεζες.

Λέγεται -και μάλλον έτσι είναι- ότι αφορμή για την απόφαση αυτή που τάραξε κυριολεκτικά τα νερά ήταν το γεγονός ότι μία μεγάλη (γαλλική;) τράπεζα χρειάσθηκε περί τα 500 εκατ. δολ. και καμία άλλη τράπεζα δεν της τα δάνειζε… Αυτομάτως ξεκίνησε μία διαδικασία \”συνεννοήσεων\” με τις ευρωπαϊκές τράπεζες η οποία δεν είναι ακόμα γνωστό πως θα καταλήξει.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι ήδη έχει προκαλέσει ένα \”πάγωμα\” στη διεθνή τραπεζική αγορά που θυμίζει μέρες του 2008 και 2009.

Στο σημείο αυτό έχει μπει στο \”παιχνίδι\”, όπως άλλωστε ήταν επόμενο, η ΕΚΤ η οποία κάνει χρήση -ξανά- των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας και των εργαλείων ανταλλαγής ευρώ – δολαρίων που είχε πριν από ενα χρόνο συμφωνήσει με την FED. Αυτά βέβαια για να εκτονωθεί άμεσα η πίεση, αλλά το πρόβλημα παραμένει και είναι ανοικτό: οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι και πάλι στο κέντρο της προσοχής για δύο λόγους. Ο ένας είναι το πρόβλημα που έχουν με το δολάριο, το δεύτερο είναι το πρόβλημα που έχουν με το… ευρώ.

Σύμφωνα με την Βασιλεία ΙΙΙ θα χρειασθούν περί τα 700 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια αν εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας!

Προς το παρόν, η ΕΚΤ δρα πυροσβεστικά ρίχνοντας από την μία μεριά ρευστότητα και αφαιρώντας την από την άλλη με δημοπρασίες (για τον λόγο αυτό άλλωστε το ευρώ παραμένει σε ψηλή συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο και τα άλλα νόμίσματα).

Μέχρι πότε; Αυτό το ερώτημα γίνεται ολοένα και πιό έντονο καθημερινά καθώς η κρίση του χρέους στην ευρωζώνη βαθαίνει σε μια περίοδο που η ύφεση επανεμφανίζεται.

Μέσα σ΄ αυτόν το κυκεώνα εξελίξεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό χρέος και το τραπεζικό σύστημα, αν και μοιάζουν μία μικρή κουκκίδα στο στερέωμα της κρίσης, εντούτοις απειλούν και πάλι να βάλουν φωτιά στον χάρτη…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook