Με δεμένα τα καΐκια οι αλιείς

Οικονομική βοήθεια στους παράκτιους αλιείς που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό θα δώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Απόστολου, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για την αλιεία και τη θάλασσα. Μέχρι τότε θα ενεργοποιηθεί το ταμείο Αλληλεγγύης που προβλέπεται για τον κλάδο της αλιείας.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός ύστερα από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τους αλιείς των πληγέντων από την πετρελαιοκηλίδα περιοχών, του Σαρωνικού κόλπου.

Υπολογίζεται ότι η διαδικασία χορήγησης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ο κ. Αποστόλου ανέλαβε πρωτοβουλία να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις των αλιέων με τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για να διευθετηθούν εκκρεμή ζητήματα όπως είναι οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αλιέων του Σαρωνικού.

Το υπουργείο περιμένει μέσα στον μήνα τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ για την έκταση της θαλάσσιας ρύπανσης, ώστε να στοιχειοθετήσει τον σχετικό φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποζημίωση των αλιέων που πλήττονται από την ρύπανση αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαρκών δειγματοληπτικών ελέγχων όχι μόνο στις σταθερές υδατοκαλλιέργειες -ιχθυοκαλλιέργειες, οστρακοκαλλιέργειες-, αλλά και στους χώρους χονδρικής πώλησης, όπως είναι η περίπτωση της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, αλλά και σε κατά τόπους περιπτώσεις λιανικής πώλησης, μια διαδικασία που παρακολουθεί ο ΕΦΕΤ», τόνισε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, βεβαίως είμαστε υποχρεωμένοι από την ώρα που το ΕΛΚΕΘΕ έχει αναλάβει όλη τη διαδικασία μελετών να περιμένουμε αυτά τα αποτελέσματα, ώστε κατόπιν να στοιχειοθετήσουμε έναν φάκελο για το ΕΠΑΛΘ σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση των παράκτιων αλιέων».

«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία που ουσιαστικά θα μπορέσει να προσφέρει μια ελάχιστη ανακούφιση στους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ο δικός μας χώρος για οποιαδήποτε διαδικασία που έχει σχέση με πληρωμές προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Και συνέχισε: «Στο μεταξύ θα ενεργοποιήσουμε το ταμείο Αλληλεγγύης που προβλέπεται για τον κλάδο της αλιείας και βεβαίως επειδή η απώλεια εισοδήματος στους συγκεκριμένους ανθρώπους δημιουργεί πρόβλημα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν, θα τους βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση των συναρμόδιων υπουργείων».

Από την πλευρά τους οι ψαράδες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον Σαρωνικό κόλπο καθώς εδώ και 15 μέρες έχουν δεμένα τα καΐκια τους, ενώ τονίζουν υπάρχει δυσπιστία του καταναλωτικού κοινού. «Έχουμε σταματήσει να ψαρεύουμε διότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε τα ψάρια μας. Δεν πηγαίνουμε για δουλειά. Ο υπουργός σήμερα μας έκανε μια ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκεται η απορρύπανση, πώς θα βαδίσουμε. Μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μας βοηθήσει ώστε να ανακουφιστούμε οικονομικά» δήλωσε ο Τρύφωνας Σόμπολος, γραμματέας του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλίμου.

Ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Αίγινας, Χρήστος Χιώτης έκανε λόγο για οικονομική καταστροφή των αλιέων καθώς «κανένας δεν θέλει να αγοράσει ψάρια. Εμείς τα τρώμε, αλλά ο κόσμος έχει έλλειψη εμπιστοσύνης».

Στη συνάντηση, που έγινε στις 10 το πρωί, συμμετείχαν εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων από τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τον Πόρο, το Κερατσίνι έως και τη Γλυφάδα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook