Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε στη θέση Τραχήλι του δήμου Φαιστού, η 68η εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα της ομώνυμης μάχης, η οποία είχε προηγηθεί του Ολοκαυτώματος των Βοριζίων.

Για πρώτη φορά φέτος παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης οχτώ ανέκδοτα κείμενα των Γερμανικών Αρχείων που αφορούν τον Αρχηγό της Εθνικής Αντίστασης, Καπετάν Γεώργιο Πετρακογιώργη, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ιστορική διερεύνηση κειμένων της νεότερης Κρητικής ιστορίας.

Συγγενείς των αγωνιστών και θυμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του στρατού, συλλόγων, αλλά και πλήθος κόσμου ανηφόρισαν στα βουνά, όπου την ημέρα εορτασμού της Παναγίας το 1943 δόθηκε μία από τις σκληρότερες μάχες.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης άρχισε με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Τραχήλι, όπου και πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της μάχης. Ακολούθησε απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο πεσόντων.

Στο πλαίσιο απόδοσης τιμών, το δήμο Φαιστού εκπροσώπησε η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Περιφερειακή Σύμβουλός Βιργινία Μανασάκη, ενώ από τη βουλή των Ελλήνων το παρών έδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Στρατάκης.

Τον Ελληνικό Στρατό εκπροσώπησε από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού ο Υπολοχαγός Στέφανος Γιαννακάκης, ενώ εκ μέρους του Αεροπορικού Αποσπάσματος Τυμπακίου παραβρέθηκε ο Αρχισμηνίας Χρύσης Χρήστος. Στεφάνια παράλληλα κατέθεσαν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πρόεδροι τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι από τις οικογένειες των θυμάτων, από το Σωματείο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ομάδα Γεωργίου Πετρακογιώργη, σύλλογοι και σχολεία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επιστημονικός συνεργάτης εργαστηρίου Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Καλογεράκης.

Ο κ. Καλογεράκης, αναφέρθηκε με τρόπο γλαφυρό στα γεγονότα της μάχης, στο ρόλο του Καπετάν Γεωργίου Πετρακογιώργη ως αρχηγού Εθνικής Αντίστασης κι εμψυχωτή της ομάδας του, σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα της ιστορίας, καθώς και στα ποιήματα και απομνημονεύματα της Αντίστασης. Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές του κ. Καλογεράκη στον τρόπο δράσης της ομάδας Πετρακογιώργη, αλλά και στις οργήλες αντιδράσεις των Γερμανών, τόσο απέναντι στους αντάρτες, όσο και απέναντι στους Κρητικούς.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης έκλεισε με παράθεση γεύματος στη μνήμη των θυμάτων, στη θέση Βρυσίδα Βοριζίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook