Τον κίνδυνο να καθυστερήσει -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που γενικευθεί η τάση χωρών-μελών της Ευρωζώνης να ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα (μετά τη συμφωνία με τη Φινλανδία), σχολιάζει η Moody’s στο εβδομαδιαίο δελτίο της με ημερομηνία 22 Αυγούστου 2011.

Η συνδρομή της Φινλανδίας στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι μόλις 2% επί του συνόλου, σημειώνει ο οίκος, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις και άλλες χώρες, με μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής, είναι πιθανό να διεκδικήσουν τη σύναψη ανάλογων διμερών συμφωνιών.

Μία τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε τη διαθεσιμότητα πόρων για μελλοντικά προγράμματα, για χώρες που ίσως χρειαστούν στήριξη, αλλά θα επηρέαζε αρνητικά και τα πακέτα στήριξης που ήδη λαμβάνουν άλλες χώρες, επισημαίνει ο οίκος.

Πέραν αυτών, τέτοιου είδους συμφωνίες καθιστούν δυσανάλογη την κατανομή του ρίσκου μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, αλλά κυρίως αναδεικνύουν μία φαινομενική ενότητα μεταξύ των μελών της Ε.Ε. και εντείνουν συνολικά τον προβληματισμό για τις προϋποθέσεις αλλά και την και εξελισσόμενη φύση αυτών των μηχανισμών στήριξης.

Η Moody’s, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, αναμένει ότι τελικά η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας θα απορριφθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, αλλά σχολιάζει ότι ήδη οι μέχρι στιγμής εξελίξεις καταδεικνύουν μία διχογνωμία στην Ε.Ε. που αφορά και την ίδια την απόφαση για παροχή στήριξης μεταξύ των μελών και όχι μόνο το μέγεθος αυτής της στήριξης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όλα τα παραπάνω αυξάνουν την πίεση προς τη Γερμανία και τη Γαλλία ώστε να επιδείξουν μία πιο ισχυρή -υποστηρικτική προς την Ευρωζώνη- στάση, με πιο συγκεκριμένες και άμεσου αποτελέσματος προτάσεις σε σύγκριση με όσα ανακοινώθηκαν μετά την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook