Οι εξελίξεις στη Λιβύη «ρίχνουν» τις τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας, με το αργό να υποχωρεί προς τα 80 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Νέας Υόρκης και το Brent να καταγράφει πτώση άνω του 3% στο Λονδίνο.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών της Λιβύης βρίσκονται πλέον στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει γύρω από το συγκρότημα του Μουαμάρ Καντάφι. Η είδηση αυτή καθησυχάζει τις αγορές καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω στην περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Καντάφι και αλλαγής καθεστώτος στην αφρικανική χώρα.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως δημοσιεύει το capital.gr, η τιμή του αργού τύπου light sweet, παραδόσεως Σεπτεμβρίου, υποχωρεί στα 81,32 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή spot για το αργό τύπου Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί σε ποσοστό 3,50% στα 105,395 δολάρια το βαρέλι.

«Αν το καθεστώς του Καντάφι πέσει, η τιμή του Brent θα δεχτεί ισχυρές πτωτικές πιέσεις καθώς θα λυθούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην παροχή πετρελαίου από τη Λιβύη», σημειώνει ο Victor Shum, αναλυτής της Purvin & Gertz.

Τονίζει δε, ότι η προοπτική ανάκτησης της παροχής πετρελαίου από τη Λιβύη στην Ευρώπη, που είναι ο βασικός καταναλωτής του λιβυκού πετρελαίου, θα είναι πολύ ωφέλιμη για τις ευρωπαϊκές αγορές, προσθέτοντας πως οι τιμές του Brent οδεύουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

\”Κυνηγάει\” τα $1.900 ο χρυσός, υψηλό 3 ετών η πλατίνα

Η «ξέφρενη» πορεία των τιμών του χρυσού σε νέα επίπεδα-ρεκόρ συνεχίζεται και τη Δευτέρα, με το κίτρινο μέταλλο να διαπραγματεύεται μια «ανάσα» από το επίπεδο των 1.900 δολαρίων. Κατά πόδας… η πλατίνα που αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών.

Αναλυτικότερα, η τιμή spot του χρυσού βρέθηκε να κερδίζει έως και 1,6% στα 1.882,55 δολάρια ανά ουγγιά στη Σιγκαπούρη. Επωφελούμενη από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αλλά και τη δημοσιονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κερδίζει 16% από τις αρχές Αυγούστου, διεκδικώντας την καλύτερη μηνιαία επίδοση από το Σεπτέμβριο του 1999.

Το συμβόλαιο του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου βρέθηκε να ενισχύεται έως και 1,8% στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.885,90 δολαρίων ανά ουγγιά. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το συμβόλαιο σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 1.852,20 δολ. ανά ουγγιά.

Στην πλατίνα, η τιμή spot βρέθηκε να κερδίζει 0,9% στα 1.891,50 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008.

Σε ανοδική τροχιά και το ασήμι, με την τιμή spot να αγγίζει υψηλό άνω των τριών μηνών στα 43,975 δολάρια ανά ουγγιά. Το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου, ενισχύεται 3,6% στα 44,01 δολάρια, που αποτελεί επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαΐου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook