Επιστολή προς τον Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη που αναφέρεται στην υποβάθμιση των εκβολών του Αποσελέμη λόγω δημιουργίας πίστας motocross, απέστειλαν οι «Πολίτες για την κοινωνία και το Περιβάλλον».

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι σε επίσκεψή τους στην περιοχή των εκβολών του Αποσελέμη διαπίστωσαν εκτεταμένες εκχερσώσεις με την χρήση μηχανικών μέσων για τη δημιουργία πίστας motocross. Οι εργασίες έχουν γίνει στο χώρο προϋπάρχουσας ανάλογης “υποδομής”, που φαινόταν να έχει εγκαταλειφθεί, αλλά που σήμερα επεκτείνεται και “αναβαθμίζεται”.
Οι συνέπειες, από την παραπάνω παρέμβαση, στο περιβάλλον του σημαντικού υγροτόπου, είναι βαρύτατες. Καταστράφηκε απερίσκεπτα μεγάλο τμήμα της αυτοφυούς χλωρίδας και αποδεκατίζεται ένα μοναδικό καταφύγιο άγριας ζωής.

Όπως υπενθυμίζεται στην επιστολή

Οι εκβολές και όλος ο ποταμός του Αποσελέμη έχουν κατά καιρούς δεχτεί τρομακτικές πιέσεις και καταστροφές από αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες.  Όμως η υποβάθμιση και η παραπέρα απαξίωση του πολύτιμου τούτου φυσικού χώρου πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η περιοχή είναι προστατευόμενη ζώνη και είναι ευθύνη των τοπικών αρχών η φύλαξη και η προστασία της.

Για όλα τα παραπάνω, στην επιστολή γίνεται προτροπή προς τη Δημοτική Αρχή Χερσονήσου να παρέμβει.

Να αναζητηθούν οι ένοχοι της καταστροφής, να ελεγχθεί η νομιμότητα των δράσεων τους και να αποδοθούν ευθύνες, τονίζεται στην επιστολή διαμαρτυρίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο οι εν λόγω δραστηριότητες να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή και να απαιτηθεί η αποκατάσταση του χώρου και του τοπίου, με τη βοήθεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Διαφορετικά αφήνουμε τον υγρότοπο του Αποσελέμη απροστάτευτο απέναντι σε όσους προσβλέπουν στην οικοπεδοποίηση, στην αλλαγή χρήσης και στην εμπορευματοποίησή του, καταλήγει η επιστολή που στάλθηκε στο δήμαρχο Χερσονήσου από τους «Πολίτες για την κοινωνία και το Περιβάλλον»