Το πλήθος αλλά και η προέλευση των αντιδράσεων ήταν, ωστόσο, τέτοιο που το Facebook αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει και να ανακοινώσει την επανακυκλοφορία της βιβλιοθήκης με την επιθυμητή άδεια MIT.

Η ασυνήθιστη άδεια χρήσης της React, της δημοφιλούς βιβλιοθήκης JavaScript που ανέπτυξε το Facebook, υπήρξε για μήνες βασική πηγή προβληματισμού για τους προγραμματιστές, καθώς θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προκαλέσει νομικά προβλήματα σε όσους αποφάσιζαν να τη χρησιμοποιήσουν.

Το πλήθος αλλά και η προέλευση των αντιδράσεων ήταν, ωστόσο, τέτοιο που το Facebook αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει και να ανακοινώσει την επανακυκλοφορία της βιβλιοθήκης με την επιθυμητή άδεια MIT.

Για όσους δεν την έχουν υπόψη τους, η React είναι μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες βιβλιοθήκες JavaScript που επιτρέπει την ανάπτυξη σύνθετων web εφαρμογών και διευκολύνει την συντήρηση και την επέκτασή τους με νέες λειτουργίες. Με την React Native, μάλιστα, οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και native εφαρμογές για iOS και Android, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την ίδια βάση κώδικα. Τα πλεονεκτήματα της React ήταν τέτοια που γρήγορα άρχισε να δημιουργείται ένα ιδιαίτερα δραστήριο οικοσύστημα με πρόσθετα τρίτων προγραμματιστών που επεκτείνουν τη λειτουργικότητά της και υιοθετήθηκε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από πολλούς μεγάλους της τεχνολογίας όπως το Facebook (προφανώς), το Instagram, η AirBnB και το WordPress.

Η απόφαση του Facebook, όμως, να συμπεριλάβει στην BSD άδεια της React κάποιες συγκεκριμένες προσθήκες, ανέκοψε σε μεγάλο βαθμό τον ενθουσιασμό. Πιο συγκεκριμένα, το αμφιλεγόμενο σημείο των παλιών όρων χρήσης ανέφερε πως η άδεια χρήσης θα μπορούσε να ανακληθεί σε περίπτωση που ο χρήστης της αποφάσιζε να κινηθεί δικαστικά εναντίον του Facebook για ζητήματα πατεντών ή να ανταπαντήσει με μήνυση σε μήνυση που έχει δεχτεί από αυτό για τον ίδιο λόγο.

Το Ίδρυμα Apache, μάλιστα, ήταν το πρώτο που αποφάσισε να απαγορεύσει την χρήση των βιβλιοθηκών που περιλάμβαναν τον συγκεκριμένο όρο στην άδειά τους. Αυτό όμως που από τις συγκυρίες φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης ήταν η απόφαση του WordPress να εγκαταλείψει κι αυτό με τη σειρά του την βιβλιοθήκη, παρά την ξεκάθαρη προτίμηση που της έδειχνε. Σε μια ανακοίνωση του όπου δεν έκρυβε την απογοήτευση του, o Matt Mullenweg, δημιουργός του WordPress, ανέφερε πως παρά το ότι καταλαβαίνει την στάση του Facebook, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την React στο WordPress καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει ανεπιθύμητα νομικά προβλήματα για τους χρήστες του. Συνέπεια αυτού, μάλιστα, θα ήταν να καθυστερήσει δραματικά η ανάπτυξη σημαντικών έργων όπως το Project Gutenberg και το Calypso, αφού θα έπρεπε να γραφτούν από την αρχή χρησιμοποιώντας κάποια νέα βιβλιοθήκη.
 
Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, το Facebook ανακοίνωσε πως θα επανεκδόσει την React και αρκετά ακόμη από τα open source εργαλεία του όπως το Jest, το Flow και το Immutable.js υπό την δημοφιλή άδεια MIT. Αιτιολογώντας την απόφαση, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως η React είναι πλέον ο θεμέλιος λίθος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος open source λογισμικού για το web και δεν θα ήθελαν να θέσουν εμπόδια σε αυτή την πρόοδο για μη-τεχνικούς λόγους.
 
Η νέα άδεια της React τέθηκε ήδη σε ισχύ με την έκδοση React 16, που κυκλοφόρησε χθες και περιμένουμε τώρα να δούμε τον αντίκτυπο που θα έχει η κίνηση στα στρατόπεδα των WordPress και Apache Foundation.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook