Στον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας ο εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών του Γυμνασίου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 27/9/2017 στο γραφείο του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, κου Ζαχ. Καλογεράκη, κατόπιν εγγράφου του Διευθυντή του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να εξεταστούν  τα σοβαρότατα προβλήματα του σχολικού κτιρίου του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν  ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Ζαχ. Δερμιτζάκης, ο νέος διευθυντής του Γυμνασίου, κ.  Κων/νος Στειακάκης, ο πρώην διευθυντής  κ.  Χαρ. Γρινιεζάκης, η υποδιευθύντρια κ.  Αγγ. Σαϊτάκη, τετραμελής αντιπροσωπεία του συλλόγου διδασκόντων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων π.  Νικήτας Καπελλάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας κ.  Παναγιώτης Τσακμόπουλος.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα που παρουσιάζει το κτίριο (είναι το παλαιότερο σχολικό κτίριο σε λειτουργία στο Δήμο Μινωά Πεδιάδας), τα οποία είχαν επισημανθεί εγγράφως  και από την προηγούμενη διεύθυνση του σχολείου. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για την αποκατάσταση τους ή έστω οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν δεν έλυσαν το πρόβλημα,  με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί,   σε σημείο να εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται κυρίως σε πτώσεις σοβάδων είτε από τα ταβάνια των αιθουσών και των διαδρόμων, είτε από την εσωτερική και εξωτερική τοιχοποιία. Το σοβαρότερο όμως είναι η διάβρωση που έχει παρατηρηθεί μακροσκοπικά, με κίνδυνο  να επηρεαστεί  η στατική επάρκεια του κτηρίου,  αφού έχουν παρατηρηθεί ρηγματώσεις και διαβρωμένος οπλισμός στις κολώνες του. Επίσης, δεν υπάρχουν αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ στους ηλεκτρικούς πίνακες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών.

Ο αντιδήμαρχος κ.  Ζαχ. Δερμιτζάκης παρουσίασε τις ενέργειες που έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία για την καταγραφή των προβλημάτων και τους τρόπους που αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ο Δήμαρχος, κ.  Ζαχ. Καλογεράκης επεσήμανε τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση του Δήμου για την αντιμετώπιση τόσο των λειτουργικών δαπανών των σχολείων όσο και των δαπανών συντήρησης. Το κόστος της συντήρησης των σχολικών κτιρίων ανήλθε  στο ποσό των 18.000€ για την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο Δήμος διέθεσε επιπρόσθετα από το Π.Δ.Ε. το ποσό των 150.000€, μεγάλο μέρος του οποίου, δυστυχώς, λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της εργολαβίας  στο Δημοτικό Σχολείο Καστελίου διατέθηκε εκεί, αφού ο Δήμος αναγκάστηκε να προβεί στην τροποποίηση της μελέτης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που  έθετε σε κίνδυνο την ζωή των μαθητών  του Δημοτικού Σχολείου Καστελίου, και έτσι δεν μπόρεσαν να γίνουν οι παρεμβάσεις που προβλεπόταν στο κτίριο του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου. Ταυτόχρονα,  ο Δήμαρχος έβαλε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, ώστε να υπάρξει μία εκτεταμένη παρέμβαση για την αποκατάσταση των προβλημάτων του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, το οποίο περιλαμβάνει την άμεση  εκπόνηση μια Τεχνικής Έκθεσης από τους μηχανικούς του Δήμου,  προκειμένου να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου σχετικός κωδικός δαπάνης και υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε. ώστε το καλοκαίρι του 2018 να εκτελεστεί η εργολαβία. Ωστόσο, έδωσε εντολή  να μεταβούν άμεσα  στο σχολείο οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου, ώστε να τοποθετηθούν τα αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ. Επίσης, έδωσε εντολή να καταγραφούν τα προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση ούτως ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο οι όποιες παρεμβάσεις.

Τέλος, ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου σε συνεργασία με την  Ένωση Γονέων του Δήμου Μινώα και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου δεσμευτήκαν ότι θα προχωρήσουν στη σύνταξη ολοκληρωμένης Τεχνικής Μελέτης προκειμένου  να ενταχθεί το σχολικό κτίριο σε δράση του ΕΣΠΑ όποτε ανοίξει σχετική Πρόσκληση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook