Νέες τάσεις στην έρευνα των Δασικών Πυρκαγιών, με τη χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων τηλεπισκόπησης και μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής

Το 11o διεθνές συνέδριο της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Δασικές Πυρκαγιές, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης (EARSeL), έλαβε χώρα στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το ΜΑΙΧ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ερευνητικό κέντρο AMES της NASA και υποστηρίζεται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε το συνέδριο αφορούσαν τη σχέση μεταξύ των δασικών πυρκαγιών και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και τις νέες δυνατότητες που παρέχουν οι πρόσφατες αποστολές δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Sentinel) και η διαθεσιμότητα τεράστιων όγκων δεδομένων τηλεπισκόπησης στην ανίχνευση και παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 60 ερευνητές από την Ευρώπη αλλά και από ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία και Λίβανο και παρουσιάστηκαν 43 εργασίες σχετικές με την παραπάνω θεματολογία. Επιπλέον, έγιναν παρουσιάσεις από κεντρικούς προσκεκλημένους ομιλητές, προερχόμενοι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA – Pascal Lecomte), τo Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (JRC/EC – Jesus San-Miguel-Ayanz), τη NASA (Vincent Ambrosia) και το Πανεπιστήμιο της South Dakota (David Roy). 


 
Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν ερευνητές με πολυετή εμπειρία στο χώρο της χρήσης τηλεπισκόπησης για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών, οι οποίοι συμμετέχουν και σε συμβουλευτικές επιτροπές που καθορίζουν τις πολιτικές μεγάλων οργανισμών όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η NASA και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε αναγνώριση συνεργιών και πιθανών συνεργασιών των δορυφορικών αποστολών των οργανισμών αυτών, καθώς και των παρόντων και μελλοντικών αναγκών σε δορυφορικά δεδομένα, ώστε να καθοριστούν αναλόγως τα χαρακτηριστικά των μελλοντικών αποστολών. Ο απώτερος στόχος της σειράς αυτών των συνεδρίων που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια, είναι πάντα η επικαιροποίηση των ερευνητικών επιτευγμάτων και η ανάπτυξη μεθοδολογιών που χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα για την παραγωγή προϊόντων/εικόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κρατικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων.

Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και εκδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, την οποία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συνδρομή της και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το συνέδριο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook