Συνταγή για πεντανόστιμα, μαλακά σουβλάκια σερβιρισμένα με γευστικότατο ρύζι μπασμάτι, με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και κουρκούμη ή σαφράν. 

Υλικά

1 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη
1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1/8 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. νιφάδες καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο) ή λιγότερο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας
1 λεμονιού το ξύσμα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού, φρεσκοστιμμένο 
2 κοφτά κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
700 μπούτι κοτόπουλου φιλέτο χωρίς κόκαλα και πέτσα ή 900 γρ. στήθος κοτόπουλου φιλέτο (ή ανάμεικτα μπούτι+στήθος)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο κάθετα σε χοντρές φέτες και μετά οριζόντια στη μέση
ελαιόλαδο

για το ρύζι μπασμάτι (προαιρετικά)

1½ φλ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 κ.γ. κουρκούμη ή 1/4 κ.γ. σαφράν
2 ¼ φλ. νερό ή ζωμό κότας
αλάτι πιπέρι
1/4 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου (ή κουκουνάρια) καβουρδισμένα
1/3 φλ. τσαγιού αποξηραμένα φρούτα (κράνμπερι, βερίκοκα, σταφίδες)

Εκτέλεση

Για τα σουβλάκια: Σε ένα μέτριο μπολ τοποθετείτε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη πάπρικα, το κύμινο, τη κανέλα, τις φλούδες μπούκοβο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το αλάτι το πιπέρι και το σκόρδο και τα ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και οι γεύσεις. 

Παίρνετε το φιλέτο κοτόπουλου, αφαιρείτε με ψαλίδι τα λίπη και κόβετε το φιλέτο σε κομμάτια επιλογής σας, φροντίζοντας να έχουν περίπου το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και ανακατεύετε. Μουσκεύετε σε μπόλικο νερό τα καλαμάκια (αν χρησιμοποιήσετε ξύλινα) για 1/2 ώρα και “περνάτε” τα κομμάτια κοτόπουλου εναλλάξ με κρεμμύδι στα καλαμάκια.

Στρώνετε ένα ταψί, που να χωράει τα σουβλάκια, με αλουμινόχαρτο και απλώνετε επάνω μια μικρή στρώση μείγμα τος γιαουρτιού. Στρώνετε από πάνω τα σουβλάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, προσθέτοντας παντού (στην επιφάνεια και στα πλάγια) μείγμα γιαουρτιού, ώστε να καλυφθούν πλήρως. Σκεπάζετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο ψυγείο να μαριναριστούν τα σουβλάκια για 6-8 τουλάχιστον ώρες μέχρι και ένα ολόκληρο βράδυ. 

Προθερμαίνετε το γκρίλ στους 200-220 βαθμούς. Τοποθετείτε τα σουβλάκια, το ένα δίπλα στο άλλο σε λαδωμένη σχάρα, πάνω από ταψί που έχετε προσθέσει νερό. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λ, στη συνέχεια τα γυρίζετε και τα ψήνετε για ακόμα 5 λ περίπου ή μέχρι όταν κόψετε ένα κομμάτι στο κέντρο του δεν δείτε καθόλου ροζ χρώμα αίματος. Μην τα παραψήσετε γιατί θα στεγνώσουν και θα χάσουν τους ζωμούς τους. 

Για το ρύζι μπασμάτι (προαιρετικά): Βάζετε το ρύζι σε ένα μπολ, ρίχνετε νερό το οποίο φροντίζετε να σκεπάζει το ρύζι κατά 5 εκ. και το αφήνετε για 1/2 ώρα να μουλιάσει. Στη συνέχεια το ξεπλένετε πολύ καλά και το σουρώνετε. 

Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνετε το κουρκούμη, ανακατεύετε, προσθέτετε το σουρωμένο ρύζι και το σοτάρετε, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 2 λ περίπου. Προσθέτετε το νερό (ή ζωμό κότας) και μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 15 λ περίπου ή μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό.

Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε στο ρύζι τα αμύγδαλα ή κουκουνάρια και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνετε στην άκρη να “σταθεί” για 5-7 λ. Στη συνέχεια σερβίρετε το ρύζι πασπαλισμένο με τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και από πάνω τα σουβλάκια κοτόπουλου. 

sintayes.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook