Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έκριναν ότι η Κύπρος, κυρίως το κλίμα της και η μορφολογία του εδάφους της μοιάζει με το Αφγανιστάν και έτσι αποφάσισαν να εκπαιδεύουν στην Κύπρο τους βρετανούς στρατιώτες προτού τους στείλουν στην ισλαμική χώρα.

Βρετανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου (που αποτελούν κυρίαρχο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τις συνθήκες της Ζυρίχης), με σκοπό να μεταφερθούν και να υπηρετήσουν στο Αφγανιστάν: «Στην Κύπρο παίρνουμε μια καλή γεύση του τι σημαίνει να υπηρετείς στο Αφγανιστάν», ανέφεραν Βρετανοί στρατιώτες σε βρετανικές εφημερίδες.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης» η εκπαίδευση των στρατιωτών διαρκεί εβδομάδες ή ακόμα και μήνες και πλέον αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για εκείνους που πρόκειται να υπηρετήσουν στο Αφγανιστάν. Ακόμη, πολλοί είναι αυτοί που, μετά από μήνες υπηρεσίας στο Αφγανιστάν (ή ακόμα στο Ιράκ) μεταφέρονται για μικρό χρονικό διάστημα στην Κύπρο για σκοπούς ξεκούρασης, προτού επιστρέψουν και πάλι στην ισλαμική χώρα: «Δεν είναι τόσο η εκπαίδευση που δεχόμαστε στην Κύπρο που μας σκληραγωγεί για να αντέξουμε στο Αφγανιστάν, όσο οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και η ξηρασία του νησιού», δηλώνει ο στρατιώτης Τζόρνταν Φιτζκέραντ.

Η βρετανική αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου θεωρείται πολύ σημαντική για το Λονδίνου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ (ακόμα και στη Λιβύη) και χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας για τον βρετανικό στρατό, καθώς από εκεί ελέγχεται η κυκλοφορία όλων των αεροσκαφών, τα οποία κατευθύνονται προς τις περιοχές αυτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook