Με πρωτοβουλία του δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, στις 12, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου, ευρεία σύσκεψη για το θέμα του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα κτίσματα.

Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος, οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαλεβιζίου, οι τοπικοί σύμβουλοι Γαζίου, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου οικιστών Γαζίου.

Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθεί το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα και ειδικότερα, η εφαρμογή του στην ευρύτερη περιοχή Γαζίου. Μια περιοχή «πρωταθλήτρια» στην αυθαίρετη δόμηση, αφού υπολογίζεται ότι στο Γάζι υπάρχει η μεγαλύτερη αναλογία αυθαίρετων κατασκευών έναντι των νόμιμων και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο!

Υπενθυμίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, έχει προτείνει στον αρμόδιο υπουργό τις εξής προτάσεις:

1.      Ο χρόνος τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων για όλες τις περιπτώσεις να είναι 40 χρόνια (εντός και εκτός σχεδίου)
2.      Το πρόστιμο να μην υπερβαίνει το ύψος της οικοδομικής άδειας, με δυνατότητα μείωσης βάση κοινωνικών και πολεοδομικών κριτηρίων
3.      Να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα των εξ αδιαιρέτων ιδιοκτησιών και της μεταβίβασης αυτών
4.      Με την καταβολή της πρώτης δόσης του προστίμου ο ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής να μπορεί με άδεια να προβεί σε στατική ενίσχυση του κτιρίου εφόσον απαιτείται.
5.      Όλα τα έσοδα από τα πρόστιμα να αποδοθούν στο πράσινο ταμείο και από κει να επιστραφούν στους Δήμους για τις περιοχές αυθαιρέτων που εισπράχτηκαν ανταποδοτικά.