Το Ισραήλ και η ισλαμιστική παράταξη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συμφώνησαν να κηρύξουν εκεχειρία μετά από πέντε ημέρες εχθροπραξιών, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ένας αξιωματούχος που διαμεσολαβεί στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στις Παλαιστινιακές παρατάξεις στη Γάζα είπε ότι οι δυο πλευρές "κατέληξαν σε συμφωνία για μια εκεχειρία και η εκεχειρία αυτή έχει αρχίσει".

Οι εκεχειρίες ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν αποτελούν επίσημες συμφωνίες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε πως η Χαμάς συμφώνησε να επιβάλει την εκεχειρία και στις μικρότερες ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες ευθύνονται για τις περισσότερες εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας με μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση, συνοψίζοντας τις συνομιλίες που είχαν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι υπουργοί του.

Μια "ανώτερη διπλωματική πηγή" είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό ότι το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, αποπειράθηκε να παρασύρει το Ισραήλ να εμπλακεί σε εκτεταμένες μάχες στη Λωρίδα ώστε να εξασθενίσει την διεθνή υποστήριξη του, εν όψει της εξέτασης του αιτήματος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη να ενταχθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

Η Χαμάς "ήθελε" την κλιμάκωση, είπε η πηγή αυτή, "γι’ αυτό το Ισραήλ πρέπει να κάνει όλα όσα μπορεί για να επιτύχει ηρεμία".

Η τελευταία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που επίσης είχε γίνει σε αντίποινα για συντονισμένες επιθέσεις με ρουκέτες, είχε συμβάλει στην διπλωματική απομόνωση της χώρας εν μέσω διεθνούς κατακραυγής.

Οι διαβουλεύσεις του Νετανιάχου με τους υπουργούς του, που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα, έγιναν καθώς ανέκυψαν πληροφορίες πως οι παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν να σταματήσουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών και αναμένουν μια "θετική απάντηση" από το Ισραήλ.

Στην διάρκεια της νύχτας η βία συνεχίστηκε. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 16 ρουκέτες και όλμοι εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ από την ώρα που η εκεχειρία αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή, χθες στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) ως το πρωί της Δευτέρας. Το Ισραήλ προέβη επίσης σε μια αεροπορική επιδρομή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με στόχο μια ομάδα ανδρών που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει ρουκέτα, είπε εκπρόσωπος του στρατού στο Τελ Αβίβ.

Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θανάτους από τα επεισόδια αυτά την πέμπτη ημέρα των εχθροπραξιών.