Ένα νέο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Η Μάτζι αρχίζει δίαιτα» έχει εξοργίσει τους γιατρούς, καθώς βάζει τη δίαιτα στο μυαλό ακόμα και στην ανέμελη ηλικία των έξι ετών. 

Στο βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ως 12 ετών, περιγράφεται η ιστορία της 14χρονης Μάτζι, και το πώς κατάφερε από υπέρβαρη και ανασφαλής να χάσει τα παραπανίσια κιλά και να μεταμορφωθεί σε σταρ του σχολικού ποδοσφαίρου. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η χοντρούλα Μάτζι να κρατά ένα μικροσκοπικό φορεματάκι μπροστά στον καθρέφτη, όπου αντικατοπτρίζεται η ίδια, αλλά λεπτή.

Το βιβλίο, αναφέρει το Βήμα, θα κυκλοφορήσει στην Αμερική τον Οκτώβριο, ενώ περιλαμβάνεται ήδη για παραγγελία στις ιστοσελίδες διαφόρων ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων. Ο συγγραφέας του, Πολ Κράμερ, λέει ότι «με την πάροδο του χρόνου, με γυμναστική και σκληρή δουλειά, η Μάτζι αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αναπτύσσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό της».

\"http://images.borders.com.au/images/bau/97809819/9780981974552/0/0/plain/maggie-goes-on-a-diet.jpg\"Ωστόσο, πολλοί θεωρούν πως το βιβλίο θα οδηγήσει τα παιδιά σε ελλιπή διατροφή ή ακόμη και νευρική ανορεξία και πως, αν και ο σκοπός του είναι να προλάβει την αυξανόμενη παιδική παχυσαρκία, εντούτοις ενδυναμώνει τη σύνδεση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης με τα χαμηλα νούμερα στη ζυγαριά.

Το ινστιτούτο διατροφικών διαταραχών «Beat» λέει ότι πολλά εξάχρονα και επτάχρονα παιδιά θεωρούν σήμερα πως τα κιλά τους καθορίζουν και την ταυτότητά τους μέσα στον κόσμο, και ότι «το μεγάλο μέγεθος ρούχων σημαίνει χοντρός, που σημαίνει ασήμαντος». Μια υγιής, ακίνδυνη δίαιτα, όταν συνδυαστεί με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να πάρει άσχημη τροπή.

Οι κριτικοί επιμένουν πως οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να απευθυνόμαστε για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και όχι τα ίδια τα παιδιά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αναπτύξουν μια ισορροπημένη στάση απέναντι στη διατροφή, ώστε να διατηρήσουν ένα υγιές σώμα μέχρι την εφηβεία, όπου οι ανησυχίες σχετικά με την εξωτερική εικόνα έρχονται νωρίς.

Τα παιδιά δεν πρέπει να υποβάλλονται σε δίαιτα χωρίς ιατρική παρακολούθηση, ενώ θα πρέπει να παίρνουν βάρος με σταθερό ρυθμό καθώς προχωρούν προς την ενηλικίωση, λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά και επαρκείς θερμίδες σε τακτικά υγιεινά γεύματα, ώστε να αναπτυχθούν σωστά. Τέλος, εκτός της υγιεινής διατροφής, θα πρέπει να ξεκινήσουν να αθλούνται από μικρή ηλικία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook