Μυστήριο παραμένει η τύχη του Καντάφι τα ίχνη του οποίου αγνοούνται, ενώ σκληρές μάχες έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της Τρίπολης. Δυνάμεις του καθεστώτος επιχείρησαν αντεπίθεση από το Μπαμπ Αζαζιγια, το συγκρότημα κατοικίας του λίβυου ηγέτη. Ελεύθεροι σκοπευτές και θύλακες καθεστωτικών δυνάμεων σπέρνουν τον τρόμο στους διαδηλωτές που πανηγυρίζουν στη λιβυκή πρωτεύουσα τη εκτιμώμενη ως βέβαιη πτώση του καθεστώτος.

Στο λημέρι του επί 42 έτη ηγέτη της Λιβύης είναι στραμμένη η παγκόσμια προσοχή καθώς ύστερα από έξι μήνες κλεφτοπόλεμου μεταξύ εξεγερμένων και δυνάμεων του καθεστώτος, η πλάστιγγα μέσα σε 48 ώρες έγειρε δραματικά αποφασιστικά υπέρ των πρώτων που έχουν στριμώξει τον δυνάστη στο συγκρότημα που αποτελεί τόπο κατοικίας του.

Μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δηλώνει από το Λονδίνο ο Γκούμα ελ Γκαμάτυ, στέλεχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20110822/low/newego_LARGE_t_1101_53745800.JPG

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, στις 2.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το καθεστώς Καντάφι παρέμενε ισχυρό σε τουλάχιστον τρία σημεία της Λιβύης: Ενα νοσοκομείο στην Ταζούρα, όπου οι κρατικές δυνάμεις διαπραγματεύονταν την παράδοσή τους, το ξενοδοχείο Rixos, τόπο διαμονής των δημοσιογράφων και ένα ακόμη στρατόπεδο.

Τα ίχνη του Καντάφι επί της ουσίας αγνοούνται και τα βασικά σενάρια για το που μπορεί να έχει -εάν έχει– καταφύγει είναι τρία:

1ον: Κρύβεται στην Τρίπολη

2ον : Εχει καταφύγει στη νότια Λιβύη

Αφαντος ο Καντάφι - Μαίνονται οι μάχες στην Τρίπολη

3ον και 4ον : Εχει διαφύγει από τη χώρα και βρίσκεται στο Τσαντ ή την Αλεγερία.

Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Λιβύης η απελευθέρωση από το δυναστικό καθεστώς θεωρείται δεδομένη.

Στην παραθαλάσσια Ζαουίγια οι κάτοικοι ανεμίζοντας στον αέρα τα όπλα πανηγυρίζουν την προσδοκώμενη ως σίγουρη πτώση του καθεστώτος ενώ στην Βεγγάζη οι πανηγυσρισμοί σύμφωνα μνε τις αψευδείς μαρτυρίες των φωτογραφιών θιυμίζουν πρωτοχρονιά, όπως σημειώνιουν στα blogs Λίβυοι που ζουν τις ιστορικές στιγμές.

Ο Καντάφι που αρκετές φορές την Κυριακή κατέφυγε στα ερτζιανά για να αποστείλει μηνύμα στους πολίτες -άνδρες και γυναίκες όπως σε εμφανή απόγνωση κραύγαζε- να αντισταθούν στους αντικαθεστωτικούς τους οποίους χαρακήρισε μικρές ομάδες ανθρώπων που είναι συνεργάτες των ιμπεριαλιστών, έχει σήμερα σιγήσει.

Στην Τρίπολη πάντως και παρά την φημολογούμενη παράδοση της φρουράς του Καντάφι και την υποστολή σημαιών του καθεστώτος από τα κυβερνητικά κτίρια, οι πανηγυρισμοί είναι αρκετά πιο επιφυλακτικοί.

Υπήρξαν μάλιστα αναφορές ότι από το συγκρότημα της κατοικίας του Καντάφι εμφανίστηκαν κάποια στιγμή τανκς που προσπάθησαν να αποκρούσουν τους εξεγερμένους.

Η "Μάχη της Λιβύης" είναι πολύνεκρη. Ο Μούσα Ιμπαρήμ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 5.000 έχουν τραυματισθεί το τελευταίο 12ωρο.

Κρατούμενοι οι δύο γιοι
Κρατούμενοι από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών παραμένουν οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Καντάφι.

Ο Σαϊφ Αλ Ισλάμ συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που δεν έδωσε άλλες λεπτομέερειες.

Λίγες ώρες αργότερα τη σύλληψη του Σαϊφ επιβεβαίωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα διαπραχθέντα στη Λιβύη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου Λούις Μορένο Οκάμπο είχε από τον Ιούνιο εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Σαϊφ Καντάφι περιγράφοντάς τον ως τον "de facto πρωθυπουργό της Συρίας".

"Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι στη Χάγη", δήλωσε ο Οκάμπο σήμερα.

Οι αντικαθεστωτικοί πάντως δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει εάν θα αποδεχθούν την παράδοση του Σαϊφ στους αντιπροσώπους του διεθνούς δικαστηρίου και επιφυλάσσονται να λάβουν αποφάσεις επί του ζητήματα ίσως και σήμερα.

Από την Κυριακή το βράδυ στα χέρια των εξεγερμένων βρίσκεται και ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, Μοχάμαντ που σύμφωνα με πληροφορίες του Aλ Τζαζίρα παραμένει αβλαβής.