Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Κώστα Αποστολάκη, δάσκαλου και αρχιμουσικού της Δημοτικής Φιλαρμονικής  Ρεθύμνου, εκδήλωση με την οποία ξεκίνησε το 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνης. 

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται σε χώρους πολιτισμού και με σκηνικό τα ενετικά μνημεία της Παλιάς  Πόλης του Ρεθύμνου.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κ. Πέπη Μπιρλιράκη το Ρέθυμνο «ξεδίπλωσε το δυναμικό του και ένωσε δυνάμεις για να τιμηθεί ο δάσκαλος».  Οι μαθητές του, που πολλοί απ’ αυτούς ταξίδεψαν, για να βρεθούν κοντά του, σε αυτήν την ξεχωριστή στιγμή, έπαιξαν έργα δικά τους αλλά και έργα γραμμένα ειδικά γι’ αυτόν. Η  κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει την αγάπη τόσων ανθρώπων, που ο ένας μετά τον άλλο, εκτός από τη μουσική τους κατέθεταν και λίγα λόγια ευγνωμοσύνης από τις μνήμες που κουβαλούν για το δάσκαλό τους. Ο άψογος συντονισμός της εκδήλωσης από τον κ. Άκη Πλαίτη  ξεδιπλώθηκε με πολύ μουσική, οπτικό υλικό, αλλά και δύο ομιλίες.  Μία από τον κ. Δημήτρη Περβολιανάκη  ο οποίος είχε την ευθύνη της συνολικής παρουσίασης και μία από τον κ. Μανόλη Καρνιωτάκη. Και οι δύο  σκιαγράφησαν  το πορτραίτο ενός ανθρώπου που όπως κατέθεσαν και οι μαθητές του ήταν  αφοσιωμένος   τόσο στο διδακτικό του έργο όσο και στη μουσική.   Η προσωπογραφία ενός εκπαιδευτικού που εκτός από το αντικείμενό του γνώριζε καλά πώς να αφήσει  αποτύπωμα  στις καρδιές των παιδιών που σήμερα είναι πια καταξιωμένοι μουσικοί.  Η εκδήλωση έκλεισε με τη συγκινητική  παρουσία των παιδιών της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Την αφίσα της εκδήλωσης  σχεδίασε η κ. Γ. Ηλιακάκη. 

Το πρωί της ίδιας μέρας «Προσωπογραφίες:  Ρεθεμνιωτών»  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Σε δύο παραστάσεις που διαδέχτηκαν η μία την άλλη τέσσερις  σκηνοθετημένοι μονόλογοι προιόν έρευνας,  όσον αφορά τα κείμενα, ζωντάνεψαν με τρόπο θεατρικό. Ήταν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση κειμένων που μας είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστά τα οποία όμως με τη συγκεκριμένη σκηνοθετική ματιά της κ. Βιβής Χατζηκωτούλα που έκανε τη  σκηνοθεσία και τη  διασκευή  των κειμένων αλλά και της κ.Θάλειας Λαζαρίδου που ασχολήθηκε με τη χορογραφική δομή και την  κινησιολογία της παράστασης, μετατράπηκαν σε κάτι εντελώς καινούριο. Η προσωπογραφία  ανθρώπων δυνατών ή και λιγότερο δυνατών αλλά πάντως ανθρώπων όπως όλοι μας έγινε παράσταση με πολύ συγκεκριμένα σκηνικά  χαρακτηριστικά που έδεναν αρμονικά μεταξύ τους.  Η δεύτερη παράσταση που είχε προβλεπτεί  έδωσε την ευκαιρία σε όσους δεν τα κατάφεραν λόγω έλλειψης χώρου να το παρακολουθήσουν επίσης.

Το 28ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου είναι πια σε πλήρη εξέλιξη. Μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ εγκαινιάστηκαν και οι δύο εκθέσεις στο σπίτι του Πολιτισμού.

Πρόκειται για την έκθεση «Πρόσωπα και Προσωπεία στο Ενετικό Ρέθυμνο»  υπό την επιμέλεια της κ. Μαρίας Τσουκνάκη με ιστορική αναδρομή στην Ενετοκρατία  αλλά και πιο σύγχρονη προσέγγιση της προσωπογραφίας  αλλά και τη διαδραστική  έκθεση παιδιών με θέμα το πορτραίτο και τίτλο «Μορφή σε Πλαίσιο» από ομάδα κέντρων ξένων γλωσσών της πόλης μας. (Ε.Δραμυτινού, Τ.Κιναλή,  Σ.Κίρο,  Β.Κυριακάκη,  Μ.Λιονή,  Ν.Μοράκη, Ι.Πατσουμάς, Β.Τσερβάκη, Ε.Χαμογιωργάκη).

Οι εκδηλώσεις του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ συνεχίζονται  αύριο με την Προσωπογραφία του  Καραγκιόζη- Η επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα σε μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.  Μια πρωτότυπη συνάντηση του Αρλεκίνου  της  Κομέντια ντελ’άρτε  με το δικό μας  χαρακτήρα  του Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών υπό τους ήχους της μουσικής του Μοντεβέρντι από ομάδα μουσικών , διακεκριμένων τόσο στον χώρο της μπαρόκ όσο και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Η παράσταση θα δοθεί στις  21.00 στην Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης  στο Ωδείο Ρεθύμνου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook