Κάλεσμα Περιφερειάρχη σε φορείς και επιχειρήσεις να υποβάλλουν προτάσεις καθώς η Κρήτη  διεκδικεί από Ευρωπαϊκά προγράμματα 1,5 δις ευρώ

Να υποβάλλουν προτάσεις, καθώς η Κρήτη διεκδικεί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα 1,5 δις ευρώ που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, κάλεσε φορείς και ιδιώτες ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Ατλαντίς στο Ηράκλειο με την συμμετοχή εκπροσώπων Ερευνητών-Επιστημονικών Ιδρυμάτων, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Στην ημερίδα συζητήθηκαν όλες οι καινοτόμες ιδέες που υποβλήθηκαν και ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Α΄ Κύκλου του Αγροδιατροφικού Τομέα της «Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3Crete)» της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει απευθύνει κάλεσμα στον ερευνητικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης στο πλαίσιο της «Επιχειρηματικής Ανακάλυψης» (Entepreneurial Discovery), ώστε από κοινού να αναπτυχθούν συνέργειες για την ανάπτυξη καινοτομικών εφαρμογών, διαδικασιών και προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας – ανταγωνιστικότητας του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο χαιρετισμό στη σημερινή ημερίδα, κάλεσε τους φορείς να υποβάλλουν προτάσεις τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικεί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα 1,5 δις ευρώ που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή του τόπου. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη τα στελέχη της Περιφέρειας αλλά και τους εκπροσώπους του επιστημονικού, ερευνητικού δυναμικού του νησιού που συνεργάζονται από κοινού με στόχο τη διάχυση της έρευνας στην πραγματική οικονομία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα του τόπου.

Στη ημερίδα – τελικό εργαστήριο διαβούλευσης του Αγροδιατροφικού Τομέα συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Μανόλης Χνάρης, Θεανώ Βρέντζου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι συμμετέχοντες στην «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης»-εκπρόσωποι Ερευνητικών-Επιστημονικών Ιδρυμάτων, παραγωγοί πρωτογενή τομέα που έχουν υποβάλλει προτάσεις.

Τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, Προϊσταμένη της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Συντονιστικού Οργάνου της RIS3Crete, Χρύσα Δασκαλάκη, οι Συντονιστές του Αγροδιατροφικού Τομέα Κώστας Φωτάκης και Ευγενία Στυλιανού από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, αναφέρθηκαν εκτενώς στην υλοποίηση του προγράμματος.

Η συντονίστρια της RIS3Crete Χρυσή Δασκαλάκη επεσήμανε ότι «μετά από ένα χρόνο συστηματικής προσπάθειας έχουμε προσεγγίσει εκατοντάδες παραγωγούς, επιχειρηματίες και ερευνητές που δραστηριοποιούνται στους δυναμικούς τομείς της περιφερειακής οικονομίας. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε πραγματοποιηθεί τόσο εκτεταμένη διαβούλευση με συγκεκριμένη θεματολογία και με δυνατότητες ουσιαστικής συμμετοχής. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια ευκαιρία και για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης βιώσιμης περιφερειακής αναπτυξιακής στρατηγικής στον αγροδιατροφικό τομέα και η συνολική προσπάθεια πρέπει να κατατείνει στην βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων στις διεθνείς αγορές, στην ανάδειξη της σχέσης της κρητικής διατροφής με την υγεία και την ευεξία, καθώς και στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας, με παράλληλη αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού».  

Στα πέντε θεματικά τραπέζια διαβούλευσης, παρουσιάστηκαν οι ιδέες που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους ερευνητές, επιχειρηματίες και τις συμπράξεις τους, ενώ με τη συνδρομή των Ειδικών Επιστημόνων – Συντονιστών: Δρ. Ακτύπη Αναστάσιου, Δρ. Βυζαντινόπουλου Σπυρίδωνα, Δρ. Οιχαλιώτη Κωνσταντίνου, Δρ. Σκαράκη Γεώργιου και Δρ. Φουντά Σπύρου, οι προτάσεις αναλύθηκαν ως προς τον βαθμό ωριμότητάς τους, την εφικτότητας τους, τη συνάφεια με τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και τη δυνατότητα παραγωγής καινοτόμων επιχειρηματικών προϊόντων.

 

Ο Α’ Κύκλος Διαβούλευσης εστίασε στο ελαιόλαδο, στα γαλακτοκομικά, κηπευτικά και αμπελοοινικά και αφορούν  στους παρακάτω τέσσερεις τομείς εξειδίκευσης:

Έξυπνη Γεωργία – Κτηνοτροφία
Φιλοπεριβαλλοντική Γεωργία – Κτηνοτροφία και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή
Ιχνηλασιμότητα και Ασφάλεια Τροφίμων στον Αγροδιατροφικό τομέα
Κυκλική Οικονομία 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook