«Η ουσία είναι ότι έστω και αργά η Ελλάδα θα βαδίσει τον δρόμο της ελεύθερης αγοράς, τα κρατικίστικα κόλπα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις με αρχή τη σημερινή θα απελευθερώσουν περαιτέρω τόσο την αγορά εργασίας, όσο και τις αγορές υπηρεσιών και εμπορευμάτων. Οι κοινωνικές πολιτικές θα γίνονται από τα χρήματα που υπάρχουν και όχι από επιπλέον φόρους ή δανεικά. Αυτά οδηγούν σε μοντέλο πολύ διαφορετικό από αυτή της ελληνικής κεντροαριστεράς που ακολουθήθηκε από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και ακόμα υμνείται από τους επίδοξους ηγέτες του νέου της κεντροαριστεράς φορέα» (Κ.Ε.9/9/2017).

Ακράδαντα πιστεύω ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από την ημέρα που ο μέσος Έλληνας θα προτιμήσει την «αβεβαιότητα» της ελευθερίας να αποφασίζει για τον εαυτό του, από τη «σιγουριά» του να αποφασίζει για αυτόν σαν καλός πατερούλης το κράτος. Φτάνουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα στο σημείο να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με απλούς και λογικούς κανόνες που ισχύουν για όλους. Η κοινωνική μεταβολή που έχει συντελεστεί στα χρόνια της κρίσης είναι τεράστια. Αλλάζοντας κρατικίστικες κυβερνήσεις, από τον Καραμανλή στον Παπανδρέου και από τον Σαμαρά στον Τσίπρα, οι Έλληνες γίναμε παθόντες των μαρτυρίων του Σίσυφου. Από την άλλη, υπαρκτή και μεγάλη είναι στη χώρα μας η μάζα όσων έχουν βολευτεί με την υπάρχουσα κατάσταση, οι περισσότεροι των οποίων προτιμούν ακόμα και να φύγουμε από την Ευρώπη παρά να χάσουν τις προνομίες τους. Αυτοί είναι και η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παρ’ όλες τις κυβερνητικές αστοχίες, την υπερφορολόγηση και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων που η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψηφίστηκαν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Τα όσα γνωρίζουμε εμείς, γνωρίζουν ίσως και καλύτερα οι ευρωπαίοι πολιτικοί. Γνωρίζουν επίσης και τις διεργασίες που συντελούνται στα απολειφάδια της λεγόμενης κεντροαριστεράς, των κομμάτων που θέλουν να αποκαλούνται «προοδευτικά» δηλαδή κρατικίστικα που «υποστηρίζουν» την ελεύθερη αγορά, το νεφελώδες αυτό πράγμα της μεταπολίτευσης που μας έφερε εδώ που μας έφερε. Δεν είναι τυχαία η στήριξη που στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Eurogroup και σοσιαλδημοκράτης κ. Ντάισελμπλουμ, απλόχερα προσέφερε τόσο στην κυβέρνηση, δηλαδή στον κ. Τσακαλώτο, όσο και στον πρωθυπουργό προσωπικά. Οι εταίροι γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι δύσκολα θα κερδίσουν τους εν Ελλάδι κρατιστές, που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τα συμφέροντα τους καλύτερα, αλλά και στην πράξη διαπιστώνουν πως παρά τις καθυστερήσεις, ο κ. Τσίπρας με ευκολία περνάει τα συμφωνηθέντα. Αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, ο νέος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα δεν μετέχει στις εκλογικές διαδικασίες του νέου φορέα. 

 

Κώστας Ν.Πολυχρονάκης                           

[email protected]    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook