Σε νέο ρεκόρ αναρριχήθηκε ο χρυσός τη Δευτέρα πλησιάζοντας το επίπεδο των 1.900 δολ. καθώς οι ανησυχίες για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και οι αναταράξεις από την κρίση χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζουν να τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κερδίζει 20,90 δολ. ή 1,1% στα 1.873,10 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ στα υψηλά της ημέρας το συμβόλαιο σημείωσε νέο ρεκόρ στα 1.898,60 δολ. ανά ουγγιά.

Το λιγότερο ενεργό συμβόλαιο του Αυγούστου κερδίζει 20,50 δολ. ή 1,1% στα 1.869,40 δολ. ανά ουγγιά, ενώ στα υψηλά της ημέρας έφτασε τα 1.895,00 δολ. ανά ουγγιά.

Το οικονομικό συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα. Οι αναλυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την Παρασκευή για ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις της Fed όσον αφορά το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο Ben Bernanke στην περυσινή εκδήλωση είχε προαναγγείλει την ανάληψη πρόσθετων μέτρων για την ενίσχυσης της ανάκαμψης με αρκετούς αναλυτές να προεξοφλούν κάποια ανάλογη κίνηση και στη φετινή εκδήλωση.

\”Η αναμενόμενη πρόσθετη στήριξη που θα ακούσουμε την Παρασκευή από τον Bernanke δίνει στήριξη τόσο στις χρηματιστηριακές αγορές όσο και στον χρυσός, στο πλαίσιο της προστασίας που προσφέρει έναντι του πληθωρισμού\”, σχολιάζει ο George Gero, αντιπρόεδρος της RBC Capital Markets Global Futures.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της συνόδου στο Jackson Hole. Οι αναλυτές της Barclays Capital επισημαίνουν ότι ο Bernanke δεν αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής από την κεντρική τράπεζα. \”Αντίθετα, περιμένουμε να δηλώσει ότι το ενδεχόμενο και νέας στήριξης θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προοπτικές\”, αναφέρουν.

Ανοδικά το αργό στη Νέα Υόρκη, πτώση για το Brent

Ανοδικά κινείται το αργό στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαγράφοντας τις απώλειες που κατέγραφε τις πρωινές ώρες μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη και τη διαφαινόμενη πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Ειδικότερα, το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημειώνει άνοδο 1,48%, ή 1,22 δολ., στα 83,48 δολ. το βαρέλι, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας στα 81,13 δολ. και υψηλό στα 84,27 δολ.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ η ανάκτηση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, μετά το τέλος της εποχής Καντάφι, θα είναι αργή και σταδιακή και θα έχει βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις τιμές του αργού. «Είναι εξαιρετικά νέα ότι το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του, όμως η παραγωγή της Λιβύης θα χρειαστεί αρκετό χρόνο να ανακάμψει και η ανάκαμψή της θα είναι σταδιακή», τόνισε αξιωματούχος του ΟΠΕΚ σε δηλώσεις στο Dow Jones Newswires.

«Η αγορά θα απορροφήσει το πετρέλαιο όπως έκανε στο παρελθόν με το Ιράκ και τη Ρωσία, ενώ οι όποιες πιέσεις στις τιμές θα είναι βραχύβιες», σημείωσε. Πρόσθεσε δε, ότι ο ΟΠΕΚ είναι ευέλικτος και να προσαρμοστεί στις αλλαγές στην παραγωγή της Λιβύης, ωστόσο προς το παρόν δεν βλέπει την ανάγκη έκτακτης συνεδρίασης για το θέμα.

Στον αντίποδα το Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 1,5%, ή 1,65 δολ., στα 106,91 δολ. το βαρέλι.

«Αν το καθεστώς του Καντάφι πέσει, η τιμή του Brent θα δεχτεί ισχυρές πτωτικές πιέσεις καθώς θα λυθούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην παροχή πετρελαίου από τη Λιβύη», σημειώνει ο Victor Shum, αναλυτής της Purvin & Gertz. Τονίζει δε, ότι η προοπτική ανάκτησης της παροχής πετρελαίου από τη Λιβύη στην Ευρώπη, που είναι ο βασικός καταναλωτής του λιβυκού πετρελαίου, θα είναι πολύ ωφέλιμη για τις ευρωπαϊκές αγορές, προσθέτοντας πως οι τιμές του Brent οδεύουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η τρέχουσα πτώση των τιμών μπορεί να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη αντίδραση, σημειώνει η Thina Saldvedt, αναλύτρια πετρελαίου της Nordea Bank Norge. Φαίνεται ότι τελικά το καθεστώς Καντάφι είναι κοντά στο τέλος του και αυτό μεταφέρει την κατάσταση σε μία νέα φάση, όμως υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η φάση, πρόσθεσε.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διακοπή των προμηθειών από τη Λιβύη περίπου 1,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα αυτό το χρόνο πρόσθεσαν ένα premium της τάξης των 10-15 δολαρίων στην τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου Brent.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook