Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ζήτησαν τη Δευτέρα από τον αρμόδιο δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο της εισαγγελίας του Μανχάταν. Σύσταση για να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατατέθηκε στη γραμματεία του δικαστηρίου.

Αντικατάσταση του εισαγγελέα στην υπόθεση Στρος-Καν, ζήτησε η Ντιαλό

Ο δικηγόρος της Ναφισατού Ντιαλό θέλει να αποχωρήσει ο εισαγγελέας που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν, και θα ζητήσει από το δικαστήριο να διορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα, γράφουν οι New York Times.

«Η κα. Ντιαλό θέλει ο Ντομινίκ Στρος-Καν να θεωρηθεί υπεύθυνος, σε όλο το εύρος της νομοθεσίας, τόσο ενώπιον της ποινικής όσο και της αστικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο Κένεθ Τόμσον στην εφημερίδα, λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση μεταξύ της καμαριέρας από τη Γουινέα και του εισαγγελέα του Μανχάταν.

«Δεν θα πρέπει να δει το δικαίωμά της σε μια δίκη να εξαλείφεται από τις υπηρεσίες του εισαγγελέα του Μανχάταν», πρόσθεσε ο δικηγόρος, ο οποίος φοβάται την άρση των κατηγοριών κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ακρόασης της Τρίτης.

Ο δικηγόρος της κ. Ντιαλό είχε ήδη γράψει μιαν επιστολή προς τον εισαγγελέα αρχές Ιουλίου, μετά την αποκάλυψη ότι η πελάτισσά του είχε πει ψέματα στις αμερικανικές αρχές, ζητώντας του να αφήσει την υπόθεση και να επιτρέψει σε έναν ειδικό εισαγγελέα να την αναλάβει, αίτημα στο οποίο δεν δόθηκε συνέχεια.

Είναι πάντως ελάχιστα πιθανό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Κένεθ Τόμσον να επιτύχει την αποχώρηση του εισαγγελέα από την υπόθεση αυτή.

«Ο Στρος-Καν θα μπορούσε να αναλάβει δημόσια αξιώματα»

Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν θα μπορούσε να επανέλθει στη δημόσια ζωή και να αναλάβει και πάλι αξιώματα στη Γαλλία, αν απορριφθούν οι σε βάρος του κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, δήλωσε ο πολιτικός ο οποίος φέρεται να αποτελεί το φαβορί των Σοσιαλιστών ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει καταστεί ο επικρατέστερος σοσιαλιστής υποψήφιος για τις εκλογές του 2012 μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν το Μάιο, δήλωσε ότι εναπόκειται στον πρώην υπουργό Οικονομικών να αποφασίσει αν θα προσπαθήσει να ανταγωνιστεί τους άλλους υποψηφίους στις προκριματικές εκλογές του κόμματος, σε περίπτωση που η σε βάρος του δίωξη διακοπεί.

Οι εικασίες εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο ότι η υπόθεση κατά του Στρος-Καν πρόκειται να εγκαταλειφθεί. Ένας δικηγόρος της καμαριέρας του ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης που τον κατηγόρησε για απόπειρα βιασμού, δήλωσε στην εφημερίδα The New York Times ότι έχει κληθεί για μια συνάντηση με τον εισαγγελέα τη Δευτέρα, κάτι που όπως ερμηνεύει ως ένα σημάδι ότι η υπόθεση θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί.

«Ό,τι και να έχει ειπωθεί, ένας άνδρας με τις ικανότητες του Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί να είναι χρήσιμος στη χώρα του στους επόμενους μήνες και χρόνια», δήλωσε ο Ολάντ στον ραδιοσταθμό France Inter.

Ερωτηθείς εάν ο Στρος-Καν θα μπορούσε να διεκδικήσει την εκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου ο Ολάντ απάντησε «αυτό εξαρτάται από εκείνον».

Οι Σοσιαλιστές πολιτικοί είχαν διορία έως τις 13 Ιουλίου για να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους και η αρχή που είναι υπεύθυνη για την ψηφοφορία έχει επιλέξει έξι από αυτούς για να ανταγωνιστούν στις προκριματικές εκλογές του κόμματος τον Οκτώβριο.

Πολιτικοί υποστηρικτές του Στρος-Καν, πολλοί από τους οποίους στάθηκαν στο πλευρό του κατά τις ημέρες μετά τη σύλληψή του, έχουν από τότε απορρίψει την ιδέα της υποψηφιότητάς του και υποστηρίζουν άλλους πιθανολογούμενους υποψηφίους.

Ο Ολάντ είπε ότι είχε υποβάλει την υποψηφιότητά του πριν από τη σύλληψη του Στρος Καν και ενδεχόμενη επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στον εκλογικό αγώνα δεν θα επηρεάσει τη θέση του.

Επίσης, απέκλεισε οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία με τον Ντομινίκ Στρος-Καν. «Δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε διευθέτηση. Υπέβαλα υποψηφιότητα (για την προεδρία), γιατί είχα ένα μήνυμα, μια προσέγγιση, μια δέσμευση για τη χώρα «, δήλωσε ο Ολάντ.

Η New York Post την Κυριακή, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, έγραψε ότι οι εισαγγελείς θα ζητήσουν από τον δικαστή την Τρίτη να αποσύρει όλες τις κατηγορίες στην ποινική υπόθεση κατά του Στρος-Καν.